Galenika Crna Gora prijavila gubitak od 24,4 miliona eura

Kompanija Galenika Crna Gora, koja je od sredine prošle godine u stečaju, prijavila je gubitak od 24,4 miliona eura, što se može vidjeti u poslednjem finansijskom izvještaju tog preduzeća, koje je dj limično u vlasništvu države Crne Gore (25 odsto kapitala).

Minus od oko 328 hiljada eura napravljen je za sedam mjeseci prošle godine (januar-jul). Kompanija je prijavila i neraspoređenu dobit od 3.755.586 eura. U podacima Uprave za nekretnine može se vidjeti da Galenika Crna Gora posjeduje vrijedne nepokretnosti u nekoliko crnogorskih opština Danilovgradu, Herceg Novom, Kotoru i Podgorici. U bilansu stanja firme navodi se da posjeduje stalnu imovinu vrijednu 7,5 miliona eura.

Stečaj je 8. jula prošle godine uveo predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, jer nije bilo podnijetih zahtj eva za reorganizaciju kompanije, koja se bavila proizvodnjom ljekova. Stečaj je u veden na zahtjev Poreske uprave (PU) zbog duga koji je fabrika imala za neuplaćene poreza i doprinose u iznosu od oko 2,6 miliona eura.

Povjerioci suu stečajnom postupku prijavili ukupno oko devet miliona eura potraživanja, od kojih se 2,5 miliona odnosi na bivše radnike. Neposredno prije prekida proizvodnje ljekova, u firmi je bilo oko šezdesetak radnika, ali ih je pokretanjem stečaja ostalo svega 43. Većinski vlasnik Galenike Crna Gora u stečaju, sa 75 odsto vlasništva, jeste istoimena beogradska firma, dok 25 odsto vlasništva ima crnogorska Vlada.

(Cijeli teksr u današnjem “Dan”-u)

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *