Euro potonuo najniže u tri godine

Dodajte komentar

Kurs eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim nivoima u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkoj ekonomiji.

Eurom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,0826 dolara, što znači da je oslabio blagih 0,1 posto u odnosu na završetak trgovanja u ponedjeljak i oko 3,4 posto od početka godine. Drži se tako nedaleko najnižih nivoa od marta 2017. godine.

Zajednička evropska valuta pod pritiskom je najnovijih slabih podataka iz Njemačke o privrednim aktivnostima i bruto domaćem proizvodu (BDP) koji pokazuju da je eurozona ranjivija nego se ranije mislilo, dok se američka ekonomija pokazala otpornijom u odnosu na ostatak svijeta.

Na strani većih gubitnika bila je norveška kruna, čija je cijena prema dolaru u jednom trenutku skliznula na najniže nivoe u 19 godina.

Australijski je dolar takođe bio na većem gubitku prema američkom nakon objave zapisnika s prve ovogodišnje sjednice australijske centralne banke koje je pokazalo da su spremni, bude li potrebe, dodatno olabaviti monetarnu politiku, premda su zasad ostavili ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,75 posto. Oslabio je oko 0,5 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja u ponedjeljak, a pod pritiskom je i zbog epidemije koronavirusa u Kini koja je važan australijski trgovinski partner.

Oslabila je i britanska funta, i to 0,2 posto prema dolaru, na 1,2979 dolara, te blagih 0,1 posto prema euru, na 83,41 penija za euro, nakon što su Britanija i Evropska unija iznijeli oprečne stavove o tome kako nastaviti trgovinske pregovore.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima bio u plusu za 0,23 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, dosegnuvši 99,23 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *