Appleu pada zarada zbog koronavirusa, utiče na berze širom svijeta

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica pale s rekordnih nivoa, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor nakon upozorenja Applea da u prvom tromjesečju neće ostvariti planirane prihode zbog širenja koronavirusa u Kini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,8 posto, nakon što je juče  dostigao istorijski rekord.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,75 posto, na 7.378 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, oko 13.685 bodova, a pariški CAC 0,60 posto, na 6.047 bodova.

Nakon što su prethodnih dana cijene dionica rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će širenje koronavirusa uskoro biti zaustavljeno, jutros je ulagače pokolebalo upozorenje Applea da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode.

Taj tehnološki div, proizvođač iPhonea, poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 1,4 posto, na 23.193 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *