U Beču više korisnika godišnjih karata javnog prevoza nego automobila

Dodajte komentar
Beč

Godišnja karta za prevoz u Beču košta 365 eura i popularnija je nego ikad, jer je sada čak 852.000 Bečlija posjeduje što je povećanje više od 30.000 za samo jednu godinu. Time već četvrtu godinu u Beču ima više korisnika godišnjih karata nego registrovanih automobila.

“Zadovoljni smo ovim pozitivnim razvojem, sistemi javnog prevoza koji tako dobro funkcionišu ključni su doprinos zaštiti klime u našem gradu. Svako ko se odluči za kartu javnog prevoza, a ne za automobil, uštedi svake godine 1,5 tona CO2 štetnog za klimu”, rekla je članica gradske vlade za javni prevoz, Ulli Sima.

Građane širom Beča prevozi 129 autobusa, 28 tramvajskih i pet metro linija. Javni gradski prevoz je brz, pouzdan i ekološki prihvatljiv, a dnevno prelazi rutu od ukupno 1150 kilometara. Putnici se voze do najudaljenijih dijelova Beča i to po veoma niskoj cijeni: godišnja karta iznosi samo jedan euro po danu, što je u poređenju s drugim metropolama najjeftinija ponuda.

U Berlinu putnici godišnju kartu plaćaju 882 eura, u Hamburgu 1.988 eura, a u Londonu oko 4.000 funti.

Kako bi javni prevoz i u budućnosti ostao privlačan za putnike, bečko javno preduzeće Wiener Linien će u narednoj godini uložiti 368 miliona eura u proširenje ponude i mjere zaštite okoliša.

Prema podacima iz 2019. godine u Beču živi 1.897.491 stanovnika, što znači da je njih skoro 45 posto kupilo godišnju kartu, saopćeno je iz EurocommPR Sarajevo.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *