Novi arktički naftni projekat Rosnjefta biće najveći na svijetu

Dodajte komentar

Projekat “Vostok” zahtijeva 150 milijardi dolara investicija, a stvoriće 100.000 radnih mesta, rekao je direktor Rosnjefta Igor Sečin predsedniku Rusije Putinu.

Dvojica bliskih saradnik čija saradnja traje decenijama u utorak su u Kremlju seli da porazgovaraju a među prioritetima je bio Arktik, tačnije naftni projekat “Vostok” je bio ključni dio diskusije, piše “Moskva tajms”.

Igor Sečin i njegova državna kompanija Rosnjeft planiraju da eksploatišu ogromne rezerve nafte ispod tundre na sjeveru Uralskog regiona i da je izvoze preko projektovane luke na poluostrvu Tajmir.

Biće to najveći naftni projekat u modernoj naftaškoj istoriji, istakao je Sečin u razgovoru sa Putinom, piše “Moskva tajms”.

Prema riječima šefa Rosnjefta, projekat “Vostok” podrazumijeva gradnju 15 novih industrijskih naselja, dva aerodroma, luke na moru, oko 800 kilometara novog naftovoda, 3.500 kilometara novih električnih vodova i 2.000 megavata električnih kapaciteta.

Takođe će stvoriti 100.000 novih radnih mjesta i povećati nacionalni BDP Rusije za dva procenta, dodao je Sečin.

Do obale Aktika

Projekat se zasniva na razvoju nekoliko naftnih polja, od kojih su barem tri u oblasti Vankor. Novi naftovodi i projektovani lučki terminal omogućiće partnerima da izvoze, kako se procjenjuje, 25 miliona tona nafte godišnje preko Sjeverne pomorske rute.

Taj naftovod je takođe projektovan da prenosi naftu iz Pajake, sa polja lociranih duž reke Jenisej. Do 2030, ukupno 100 miliona tona nafte može se izvijesti tim naftovodom preko nove luke u Tajmiru.

Za potrebe tog projekta treba da se sagradi flota ledolomaca klase Ark7, rekao je ranije Sečin.

Naftna kompanija ima potrebnu podršku Kremlja, piše “Moskva tajms”. Rosnjeft i druge kompanije dobiće velike poreske olakšice kako bi se umanjili troškovi projekta.

Sjeverna ruta

U pozadini novih projekata leži namjera Kremlja da podrži isporuke Severnom pomorskom rutom. Putin je u maju 2018. odredio Sjevernu pomorsku rutu kao nacionalni prioritet i zatražio da do 2024, godišnji promet tom rutom dostigne 80 miliona tona robe.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *