Autoput: 400 radnika do daljnjeg u Kini

Dodajte komentar

Kineska kompanija CRBC, kao glavni izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, Ministarstvo saobraćaja i nadležne državne institucije u stalnoj su koordinaciji i komunikaciji kako zbog pojave korona virusa ni javno zdravlje, na prvom mjestu, ali ni realizacija projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta ne bi bili ugroženi, saopšteno je Pobjedi iz CRBC-a.

Na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare trenutno je angažovano 379 kineskih radnika. Predstavnici kompanije CRBC u ovom trenutku ne znaju da li će se i kada oko 400 kineskih radnika, koji su otputovali u Kinu prije izbijanja korona virusa vratiti u Crnu Goru.

-Kompanija CRBC kao izvođač radova i Ministarstvo saobraćaj a, u komunikaciji sa nadzornim organom na projektu auto-puta i drugim nadležnim institucijama za javno zdravlje pomno prate razvoj situacije u Kini nakon pojave korona virusa. Kako je pojava epidemije virusa nepredvidiva okolnost, u stalnoj smo koordinaciji i komunikaciji kako ni javno zdravlje, na prvom mjestu, ali ni realizacija projekta izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare ne bi bili ugroženi, poručeno je iz CRBC-a.

Iz kineske kompanije su naveli da će na temelju preporuka iz Kine i od Instituta za javno zdravlje Crne Gore, CRBC i Ministarstvo saobraćaja odlučiti o narednim koracima. Predstavnici CRBC-a su dodali da se do sada šest radnika ove kompanije vratilo iz Kine u Crnu Goru i to uglavnom u januaru.

-Svi radnici CRBC-a koji su se vratili iz Kine su iz preventivnih razloga bili pod 14-dnevnim mjerama zdravstvenog nadzora. U skladu sa svim zdravstvenim procedurama, radnici su prošli kroz sve medicinske preglede i izašli su iz perioda inkubacije, rekli su predstavnici kineske kompanije.

Oni su naveli da je oko 400 kineskih radnika trebalo da se vrati u Crnu Goru uglavnom krajem februara i marta.

-Većina tih radnika je otputovalo za Kinu prije izbijanja korona virusa jer je kompanija CRBC pravila planove u skladu sa redovnim godišnjim odmorom radnika koji putuju u svoju domovinu za proslavu Kineske nove godine i ostaju tamo do početka marta, pojašnjeno je iz CRBC.

Iz kompanije je saopšteno da je na izgradnji auto puta trenutno anagažovano 954 radnika. Od toga je 562 radnika angažovao CRBC, od čega su 379 kineskih radnika, dok je trenutno kod kompanija koje su podizvođači radova na izgradnji auto-puta angažovano 392 radnika.

Iz CRBC-a su naveli da prema sadašnjoj odluci kineskih vlasti, građani koji žive u okviru provincije Hu Bei, nijesu u mogućnosti da napuste zemlju do 19. februara.

-Planirano je da se dio radnika koji dolazi iz ove provincije vrati u Crnu Goru. Kako je pojava epidemije virusa nepredvidiva okolnost, kompanija intenzivno razmatra kako da nadomjesti dio radnika, a sve u cilju nesmetanog odvijanja radova, saopštili su predstavnici CRBC-a.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *