Očekuje se veliki pad prihoda aviokompanija zbog epidemije

Prihodi globalnih aviokompanija smanjiće se u prvom tromjesečju za četiri do pet milijardi dolara zbog otkazanih letova povezanih s epidemijom koronavirusa, procjenjuje Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

Posljedice virusa Covid-19 u avio sektoru vjerovatno će biti opsežnije od onih koje je izazvala epidemija teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-a) u 2003. godini, s obzirom na veći obim i razmjere otkazivanja letova, objašnjavaju u agenciji Ujedinjenih naroda.

Oko 70 avio kompanija otkazalo je sve međunarodne letove u Kinu i iz te zemlje a dodatnih 50 ograničilo je poslovanje, navodi ICAO.

Zbog toga su kapaciteti stranih kompanija za prevoz putnika direktnim letovima u Kinu i iz nje smanjeni 80 posto, a kineskih kompanija za 40 posto, utvrdila je agencija.

Preliminarna procjena ne uključuje mogući uticaj epidemije na prijevoz tereta, promet na aerodromima, kao ni na kineski domaći avio saobraćaj ni na međunarodni promet s Hong Kongom, Macaom i Tajvanom, naglašavaju u ICAO-u.

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *