Smanjuju više vrsta akiza

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju predložio je juče Skupštini da usvoji Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se predviđa njihovo zadržavanje na prošlogodišnjem nivou kada su u pitanju etil alkohol i gazirana pića. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija za poreski i carinski sistem Biljana Peranović rekla je da se, kada su u pitanju alkoholni proizvodi i gazirana pića sa dodatkom šećera, izmjenama zakona predlaže zadržavanje akciznog kalendara na nivou iz prošle godine.

Izmjenama se predlaže visina akcize za etil alkohol od 1,25 hiljada eura po hektolitru čistog alkohola, a na gazirana pića 25 eura po hektolitru. Vlada je predložene izmjene i dopune zakona dostavila u skupštinsku proceduru pred kraj prošle godine.

Zbog toga su, prema tadašnjem akciznom kalendaru, akcize na etil alkohol, gazirana pića, cigarete, fino rezani i nesagorijevajući duvan i ugalj od 1. januara povećane. Akcize na etil alkohol su povećane sa 1.25 hiljada eura na 1,5 hiljada eura po hektolitru, a na gazirana pića sa 25 eura na 30 eura po hektolitru.

Peranovićeva je kazala da se najnovijim izmjenama smanjuju akcize na tečnost za punjenje elektronskih cigareta u. cilju stvaranja povoljnih uslova za egzistiranje firmi na crnogorskom tržištu, kao i suzbijanja nelegalne trgovine tim proizvodom.

Izmijenjena je i akciza na tečni naftni gas (TNG), tako što su uvedene dvije vrste.

– Akciza će, kada se TNG koristi za motorni pogon, iznositi 125 eura na hiljadu kilograma, a kada se koristi za industrijske i komercijalne svrhe i grijanje 42.25 eura na hiljadu kilograma, objasnila je Peranovićeva, prenosi Mina biznis.

Boris Mugoša (SD) smatra da je parlament mogao i ranije da usvoji predložene izmjene kako se ne bi dolazilo u situaciju da u januaru i februaru cijene budu povećane, a od marta snižene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *