Reno u gubitku nakon više od jedne decenije

Dodajte komentar

Kompanija Reno je saopštila danas da je 2019. godine zabilježila prvi gubitak u više od jedne decenije i da je smanjila ciljanu maržu za 2020.

Francuski proizvođač automobila, koji je u savezu sa japanskim Nisanom, iskazao je gubitak od 141 milion eura kao svoj udio u finansijskom rezultatu grupe, dijelom zbog rashoda vezanih za neka njegova kineska mješovita preduzeća, ali i afere oko Karlosa Gosna, bivšeg šefa alijanse Reno-Nisan, koji je pobjegao iz Japana gdje ga je čekalo suđenje pod optužbom za finansijske malverzacije.

Nisan, u kojem Reno ima 43 odsto udjela, takođe je doprinio ukupnom negativnom rezultatu, budući da je ove nedjelje izvijestio o svom prvom kvartalnom gubitku u skoro deset godina i smanjio prognozu operativne dobiti, prenosi Rojters.

Ukupna prodaja vozila Renoove grupe pala je za 3,3 odsto, na 55,53 milijardi eura lani.

Kompanija je smanjila ciljanu operativnu maržu za 2020. godinu na nivo između 3 i 4 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 4,8 procenata, i srezala predloženi iznos dividende za 2019. godinu za gotovo 70 odsto u odnosu na godinu ranije. Akcije Renoa su na jutrošnjem trgovanju na Pariskoj berzi pale za 4,3 procenta.

Reno predviđa pad globalnog tržišta automobila ove godine i smanjenje njegove prodaje u Evropi i Rusiji za oko 3 odsto.

Prodaja Renoa je posrnula u nekoliko zemalja, uključujući Argentinu, a iz kompanije su naveli da treba popraviti poslovanje u Kini, gdje rade u partnerstvu sa Dongfengom na električnim vozilima i sa Brilijans Čajna Otomotiv Holdingom na komercijalnim automobilima.

U saopštenju Renoa se navodi da u poslovnim ciljevima nisu uzeti u obzir mogući uticaji krize s korona virusom u Kini, gdje kompanija ima fabriku u Vuhanu, epicentru epidemije, koja je trenutno zatvorena, navodi Rojters.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *