Njemačka privreda stagnira

Dodajte komentar

Privredni rast Njemačke je stagnirao u četvrtom kvartalu, a izvoz je u padu, podaci su njemačke Agencije za statistiku.

Asošijejted pres navodi da su ekonomski problemi NJemačke i centralni prtoblem za evrozonu i Evropsku centralnu banku, koja pokušava da stimuliše rast i inflaciju negativnim kamatnim stopama, te kupovinu obveznica tek odštampanim novcem.

Njemačka je dugi niz godina prednjačila u proizvodnji i izvozu ali su ti sektori sada suočeni sa usporavanjem dok su potrošnja i uslužne djelatnosti ostvarile bolje rezultate, zbog čega zemlja nije ušla u recesiju.

Analitičar iz kompanije “ING NJemačka” Karsten Barzeski istakao je da sada izgleda da su nedavno izražena nadanja u priredni rast bila preuranjena.

Jedan od faktora stagnacije privrednog rasta NJemačke je usporavanje globalne trgovine i nesigurnost uzrokovana američko-kineskim trgovinskim sporom.

Drugi je strukturna promjena u industriji, posebno u proizvodnji automobila, gdje kompanije moraju da ulože više milijardi evra u razvoj vozila na električni pogon i nove usluge zasnovane na aplikacijama za mobilne telefone kako bi ispunile regulative o emisijama štetnih gasova i izborile se sa novom konkurencijom iz tehnološke industrije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *