Instagram Facebook-u donio 20 milijardi dolara prihoda

Instagram, aplikacija za dijeljenje fotografija koju je Facebook Inc. kupio za milijardu dolara 2012. godine, donijela je više od četvrtine prihoda matičnoj kompaniji prošle godine, odnosno 20 milijardi dolara, kako navodi Bloomberg. To prevazilazi YouTube, Google video jedinicu, koja je dostigla 15.1 milijardi, brojku koju je objavila matična kompanija Alphabet Inc. Monday-u po prvi put.

Instagram je došao sve više u središte budućnosti Facebook-a, a korisnici i oglašivači dolaze u aplikaciju čak i dok se rast prodaje usporava na glavnoj društvenoj mreži. Ipak, Facebook ne objavljuje prihode za Instagram odvojeno u izvještajima o zaradi, radije naglašavajući integraciju njegovih svojstava, nazivajući ih „porodicom aplikacija“. Tako na primjer, tim zadužen za direktne poruke na Instagramu sada radi za Facebook Messanger, a kompanija menja Instagram ime u “Instagram od Facebook-a”.

Kada ga je Facebook nabavio, Instagram nije nikakav poslovni model, kamo li prihode. Sada aplikacija zarađuje na isti način kao i Facebook: prodajom reklama koje liče na redovne postove u glavnom feed-u aplikacije i sa story-jima. Facebook je povećao učestalost oglasa na Instagramu u posljednjih nekoliko godina, kako bi unaprijedio prodaju kompanije jer Facebook News postaje sve zasićeniji marketinškim postovima.

Facebook se trenutno se nalazi pod antimonopolskom istragom američkog Ministarstva pravde, Savezne komisije za trgovinu i advokata širom zemlje. Neki kritičari, uključujući suosnivača Facebooka Krisa Hjuza, rekli su da bi Zakerbergov plan da još više ujedini različite kompanije uključujući WhatsApp i Messenger, ne pomažu Facebookovoj odbrani od poziva za razbijanjem ove kompanije na zasebne dijelove.

(Startit.rs)

Check Also

Zaposleni Telekoma učestvovali u čišćenju obale Morače

Volonteri Crnogorskog Telekoma učestvovali su danas u akciji čišćenja obale Morače, koju je povodom Međunarodnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *