EBRD i FAO promovišu tipičnu crnogorsku hranu i održivi agroturizam

Dodajte komentar

EBRD i Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO) Food and Agriculture Organization, pomažu crnogorskim poljoprivrednicima da iskoriste mogućnosti u ruralnom ugostiteljstvu – kroz prodaju svojih proizvoda turistima direktno – i kroz podršku u snabdijevanju hotela i restorana visokokvalitetnim lokalnim namirnicama.

Današnji sajam u Delta Citi-ju, tržnom centru u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, prikazao je za tržište spremne proizvode sa porodičnih farmi sa sjevera Crne Gore, koji su uključivali tradicionalnu kuhinju iz planinskih predijela zemlje.

Ovaj događaj, organizovan od strane EBRD-a i FAO-a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, privukao je predstavnike turističkih agencija, hotela, restorana, vladinih ministarstava, udruženja za seoski turizam, razvojne partnere i poljoprivrednike.

EBRD i FAO su blisko sarađivali sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, poljoprivrednicima i drugim partnerima na razvoju održivog agroturizma u manje posjećenim planinskim područjima zemlje.

Ovo predstavlja uzbudljivu priliku za razvoj turističke industrije Crne Gore, koja je trenutno fokusirana na primorski region.

Njihov rad je doveo do poboljšanja propisa o seoskom turizmu, jačanja veza među malim proizvođačima, hotelima i restoranima i do boljeg razumevanja oko toga kako da se turizam izgradi oko lokalne gastronomije.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, sada je dostupan Atlas tipične crnogorske hrane, uključujući i geografski zaštićene suhomesne proizvode i sireve koji su autentični za Crnu Goru.

Sada je 45 tradicionalnih prehrambenih proizvoda spremno za tržište sa poboljšanim pakovanjem i etiketama koje uključuju i analize sigurnosti hrane i opise proizvoda.

Nova mapa puta, predstavljena na današnjem sajmu, nudi savjete za unaprijeđenje ovih nastojanja, uključujući i uvođenje inovativnog sistema naručivanja među preduzećima na lokalnom online tržištu.

Ovo će poljoprivrednicima olakšati prodaju na malo, prodaju restoranima i hotelima širom Crne Gore, skratiti lance snabdijevanja hranom i smanjiti emisiju ugljen-dioksida u sektoru.

Inicijativa EBRD-a / FAO-a je takođe dovela do stvaranja gastronomske rute u sjevernoj regiji Crne Gore.

Seoska domaćinstva i kuvari duž te rute obučeni su za čuvanje i pripremanje lokalnih proizvoda u skladu sa higijenskim standardima, kao i da prilagode tradicionalne recepte današnjim potrošačima.

Udruženi, ovi napori dovode do poboljšanja životnog standarda, očuvanja tradicije i uvode veći broj žena i mladih ljudi u lanac snabdijevanja.

Ova manifestacija lokalnih proizvoda i hrane će se nastaviti 15. februara u Podgorici, gdje će poznati regionalni kuvar pripremati večeru koja se sastoji od tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda sa porodičnih farmi.

Gastronomija i tradicionalna hrana su kulturni standard. Širenjem informacija o lokalnoj hrani i seoskom turizmu – i potencijalnim ekonomskim, kulturnim i prirodnim pogodnostima – pomoći će da se izgradi održiva i inkluzivna industrija u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *