U igri za Aerodrome vlasnici Porto Montenegra

Firma The Investment Corporation of Dubai (ICD), koja je 2016. godine preuzela projekat Porto Montenegro, jedan je od akcionara i glavnih partnera firme Corporation America Airports (CAA) iz Luksemburga, koja je prošla predtenderski postupak za koncesiju za aerodrome u Podgorici i Tivtu, piše “Dan”.

Naime, ICD je od polovine 2017. godine vlasnik 25 odsto akcija firme Corporation America Italia (CAI), koja upravlja i drži koncesije nad aerodromima u Firenci i Pizi. ICD je akcije kupio preko firme Mataar holding, koju indirektno kontroliše. Polovinom 2017. ICD je sa firmom iz Luksemburga potpisao i memorandum o razumijevanju kako bi zajednički iskoristili nove mogućnosti u sektoru aerodromau Italiji, istočnoj Evropi i na Bliskom Istoku. Memorandum je imao za cilj da nadogradi upravljačke sposobnosti CAA i dobro poznavanje aerodromske industrije, kao i jedinstven pristup ICD-a finansiranju i kapitalnim tržištima, prenijeli su tada strani mediji.

“Dan” je u vezi sa postupkom davanja koncesija nad aerodromimau Podgorici i Tivtu pitanja poslao i vlasnicima Porto Montenegra i firmi Corporation America Airports, još prije petnaestak dana, ali nijesu odgovorili. Vlasnike Porto Montenegra, odnosno Adrijatik marinasa, firme koja gazduje tivatskom marinom, pitali smo u kakvim su poslovnim vezama sa firmom iz Luksemburga, da li lobiraju kod Vlade za dobijanje koncesije, te da li će u koliko dobiju koncesiju prioritet biti razvijanje aerodroma Tivat i povezivanje sa Bliskim Istokom. Luksemburžane su pitali koja će njihova firma voditi projekat, te da li će to biti Corporasion America Italija.

Prema pouzdanim informacijama “Dana”, najveće šanse za dobijanje koncesije ima francusko-turski konzorcijum koji čine TAB i Aeroport de Pari (AdP), dok su Luksemburžani takozvani “favoriti iz sjenke”. “Dan” je ranije pisao da su TAB i AdP angažovali advokatsku kancelariju Ane Đukanović za pripremu tenderske dokumentacije u pretkvalifikacionom postupku. Te dvije firme su zajedno sa južnokorejskom kompanijom Incheon International Airport Corporation i indijskom GMR Airports Limited prošle pretkvalifikacioni tender za aerodrome, na koji se javilo sedam ponuđača.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je prošlog mjeseca najavio da će tender za aerodrome biti u prvoj sedmici februara, ali se to nije desilo. Poslednje dvije godine je više puta najavljivao usvajanje koncesionog akta za davanje aerodroma pod koncesiju, ali su svaki put te najave bile pogrešne, tačnije nije dolazilo do usvajanja akta kada je on rekao. Sve do 25. jula prošle godine, kada je akt konačno i usvojen.

(Opširnije u današnjem “Dan”-u)

Check Also

Još dva dana za glasanje za najbolje projekte na konkursu „Za svako dobro“

Još dva dana su ostala za onlajn glasanje za najbolje projekte na konkursu Crnogorskog Telekoma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *