Stečajna uprava prodaje imovinu Galenike: Nude zgradu i apoteke za 877 hiljada

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Galenike Crne Gore Veselin Perišić oglasio je drugu prodaju imovine ove farmaceutske kuće u kojoj je stečaj otvoren prošlog ljeta zbog poreskog duga od 2,5 miliona eura.

Objekat površine 1,6 hiljada kvadrata sa zemljištem u Donjem Zagaraču procijenjen je na 817,8 hiljada eura, ali se prodaje po početnoj cijeni od 654.2 hiljade eura. Pored toga, na prodaju su tri apoteke u Virpazaru, Sutomoru i Risnu i poslovni prostor sa laboratorijskom opremom u Podgorici vrijednosti 278,9 hiljada eura, koji se prodaju u cjelini za 223.2 hiljade eura.

Prema ranijim podacima Perišića, Galenika duguje preko devet miliona eura i veći dio imovine je pod hipotekom. Heta asset resolution zbog duga za krediti kao jedini razlučni povjerilac sa 1,8 miliona eura imaće prednost prilikom naplate u odnosu na ostale povjerioce. Najveća neobezbijeđena potraživanja imaju beogradska Galenika 3,7 miliona i Poreska uprava 2,6 miliona eura. Odbor povjerilaca nije formiran, jer su povjerioci procijenili da za tim nema potrebe. Galenika je bila u blokadi sedam godina na iznos od 6,5 miliona eura. Jedino potraživanje koje ima uslovljeno je prethodnom isplatom zarada zaposlenima, a odnosi se na 186 hiljada eura naknade za bolovanje radnika koje bi država trebalo da im isplati.

Prije nego je Poreska uprava ukinula rješenje o reprogramu poreskog duga, proizvodnja u ovoj farmaceutskoj kući je prekinuta, a u momentu otvaranja stečaja u Galenici je bilo 44 zaposlena, prenosi današnja Pobjeda.

Država je imala 25 odsto vlasništva u Galenici, a osnivački ulog su činili 4,25 miliona dolara vrijedni magacini za razne namjene, zemljište, saobraćajnice, instalacije, oprema, mašine, te vrijednost građevinskih objekata i opreme u apotekama u Podgorici i na Primorju. Preostalih 75 odsto vlasništva u rukama je Galenike iz Beograda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *