Polovina gostiju u Budvi zarađuje ispod 500 eura

Dodajte komentar
Budva

Polovina gostiju koji borave u Budvi zarađuje ispod 500 eura mjesečno, dok sedam odsto turista ima lične prihode više od dvije hiljade eura, pokazalo je istraživanje tržišta, Guest Survey za prošlu godinu.

Istraživanje, čiju je realizaciju organizovala Turistička organizacija opštine Budva u saradnji sa renomiranom njemačkom kompanijom mascontour GmbH, pokazalo je da 32 odsto gostiju zarađuje između 500 i hiljadu eura, dok njih 11 odsto ima lične prihode između hiljadu i dvije hiljade eura.

Rezultati su pokazali da čak 79 odsto gostiju koji borave u Budvi ima između 16 i 49 godina, kao i da se destinacija uglavnom oslanja na goste koji su već u njoj boravili, posebno na one koji su Budvu posjetili više puta.

“Najjači motivi za boravak u Budvi su odmor i relaksacija, zabava i aktivnost, prirodne ljepote, nova iskustva, gastronomija i kultura. Tokom pripreme putovanja gosti se uglavnom oslanjaju na informacije koje su dobili od drugih ljudi, odnosno prijatelja i rođaka, preko društvenih medija i blogovima o putovanjima, ili na svoja lična iskustva”, navodi se u istraživanju.

Gosti su najzadovoljniji ljubaznošču lokalnog stanovništva, kvalitetom smještaja i uslugom u restoranima.

Nasuprot tome, ispod prosjeka su ocijenjeni gradski komunalni problemi, kupovina i suveniri, sportske i kulturne aktivnosti i usluge turističkih vodiča.

Više od polovina ispitanika, odnosno 54 odsto, veoma je zadovoljno cjelokupnim iskustvom odmora u Budvi, dok je 38 odsto zadovoljno, što rezultira prosječnom ocjenom zadovoljstva cjelokupnim iskustvom odmora od 4,42.

Online rezervisanje je gotovo zamijenilo direktno, a čak 78 odsto gostiju sami organizuju svoje putovanje.

“Kada je riječ o gostima koji troše novac za rezervacije unaprijed, u prosjeku oni po osobi i po putovanju troše 376 eura za smještaj, 234 eura za prevoz do destinacije, 216 eura za iznajmljivanje automobila i 54 eura za izlet”, pokazalo je isttraživanje.

Kada se radi o troškovima u destinaciji u prosjeku gosti troše dnevno po osobi 23 eura u restoranima, 17,5 eura za suvenire, 15,1 za zabavu, 13,61 za hranu i piće u prodavnicama i marketima.

Anketa o stavovima turista i lokalnih zainteresovanih strana o turizmu i turističkom proizvodu Budve rađena je tokom juna, jula, avgusta i septembra prošle godine sa 1,07 hiljada ispitanika.

Predstavnici turističke privrede Budva jednoglasni su u stavovima da bi trebalo pojačati komunikaciju i saradnju na svim nivoima, učestvovati u zajedničkom kreiranju turističkog proizvoda i otklanjanju efekata sive ekonomije.

Direktorka Turističke organizacije Opštine Budva, Maja Liješević, kazala je da će rezultati istraživanja svakako upotpuniti projekat izrade Strategije turističkog razvoja Budve, za koju će međunarodni konkurs biti raspisan tokom ove godine.

“Veoma je važno da posebnu pažnju posvetimo onim rezultatima istraživanja kojima i nijesmo u potpunosti zadovoljni, te da radimo na otklanjanju uzroka koji su do njih doveli, kako jačajući saradnju sa najvažnijim donosiocima odluka iz oblasti turizma na nivou države i opštine, tako i sa predstavnicima lokalne turističke privrede”, kazala je Liješević.

Ona je dodala da je interesantno da su ocjene gostiju mnogo bolje, nego što su ih sami ocijenili.

“To govori o tome da smo unutar destinacije više kritični, nego što su turisti prema nama, što je dobra polazna osnova”, zaključila je Liješević.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *