Građani da odlučuju o saobraćaju u Podgorici

Dodajte komentar

Glavni grad odlučio je da se u kontekstu teme mobilnosti posveti građanima Podgorice, da oni odlučuju i budu osnovna jedinica oko koje će se tema saobraćaja dalje razvijati, saopštila je zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić na centralnoj javnoj raspravi povodom dokumenta Nacrt Plana održive urbane mobilnosti grada.

Kako je navela Vujačić, rad na ovom dokumentu trajao je nekoliko mjeseci.

“Gradska uprava procijenila je da nije neophodno da čekamo nekoliko mjeseci da se ovaj dokument u svoji, pa smo neke korake započeli i prije toga, a prateći ono što su preporuke domaćih i međunarodnih eksperata”, istakla je Vujačić, podsjetivši na korake koje je grad preduzeo u prethodnom periodu.

“Prošle godine smo raspisali dva konkursa za subvencioniranje kupovine bicikala za građane, a prije toga Podgorica je dobila i značajnu biciklističku infrastrukturu koja će u narednom periodu biti proširena, a već su mapirane i nove trase, čiju izgradnju planiramo do kraja ove godine. Glavni grad je započeo i fazno zatvaranje ulica u centru grada za saobraćaj. Ovo je prvi korak u pretvaranju centra grada u pješačku zonu. Tako smo zatvorili Bokešku ulicu za saobraćaj, a na temelju Studije o zatvaranju saobraćaja u užem centru grada ova praksa će se nastaviti i primijeniti na druge ulice u centru. Ograničili smo i izdavanje licenci za taksi vozila in a taj način se potrudili da smanjimo broj taksi vozila i uopšte putničkih automobila na ulicama, jer smo to prepoznali kao jedan od glavnih problema, budući da je prevoz taksi vozilima u Podgorici među najjeftinijima u regionu. Uz loš gradski prevoz i smnjenu popularnost pješačenja i biciklizma, ovo je bio jedan od razloga zašto su se naši građani opredjeljivali za ovaj način transporta. Ograničavanje davanja licencu za taksi vozila ne važi za vozila na električni pogon”, kazala je Vujačić, prenosi portal RTCG.

Podsjetila je da je grad dobio prvu taksi službu sa vozilima na električni pogon.

“Takođe, osim izgradnja novih parking mjesta i reorganizacije kada su u pitanju parkirališta na teritoriji Podgorice, jedna od preporuka je bila i da se izmijeni cjenovnik usluga parkiranja, pa će se o novom cjenovniku odbornici izjasniti već na prvoj narednoj sjednici gradskog parlamenta. Takođe, gradska uprava već pregovara sa potencijalnim partnerima za izgradnju garaža po modelu javno privatnog partnerstva. U želji da popularizujemo i pješačenje kao model mobilnosti, primijetili smo da moramo unaprijediti pješačke staze koje su često uzurpirane od strane vozila, pa smo s tim u vezi intenzivirali i aktivnosti naše komunalne policije i inspekcije, a posebno pauk službe. Paralelno, radimo i na uređenju postojećih trotoarskih površina, kao i izgradnji novih”, kazala je Kalezić.

Istakla je da su bili posvećeni i formiranju novih zelenih površina – prekoputa Gimnazije, prostoroj koji će takođe postati pješačka zona, budući da će ulica koja vodi do parka biti pretvorena u novu zelenu površinu.

“Istovremeno, Služba glavnog gradskog arhitekte i gradskog preduzeća Zelenilo radila je na mapiranju novih tačaka u gradu koje se mogu koristiti kao pješačke staze. U narednom periodu čeka nas rekonstrukcija Bulevara Svetog Petra Cetinskog, a osim rekonstrukcije same saobraćajne infrastrukture, jedna traka će se pretvoriti u traku za sa obraćanje autobusa. Čeka nas još mnogo posla, a najvažnije od njih je modernizacija gradskog saobraćaja, pa ozbiljno razmatramo sve moguće modele, kada je u pitanju ova tema”, navela je Vujačić.

Zamjenica je najavila i raspisivanje novog konkursa za subvencioniranje kupovine bicikala, kao i još jedniu buduću redovnu aktivnost, a to je organizovanje sedmice bez automobila za kompletnu gradsku upravu.

Ispred obrađivača dokumenta obratila se sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, koja je istakla da je cilj da zajednički dokument učinimo, boljim, kvalitetnijim i primjenjivijim.

“To je još jedan korak u nastojanju Podgorice da sebe profiliše kao grad je okrenut trendovima koji u fokus stavljaju zaštitu životne sredine i održivu urbanu mobilnost. Zato smo usmjeri svoje djelovanje na povećanje alternativnih vidova saobraćaja, unapređenju postojeće infrastrukture, te povećanje stepena bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, kao vrlo važne komponente našeg kvalitetnijeg života. Poseban akcenat stavljen je na edukaciju, promociju i jačanje svijesti. Dobar transport, čisti transport i efikasan transport je nešto što predstavlja osnovu razvoja svakoga grada“, zaključila je Kalezić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *