Za devet mjeseci prodati državni zapisi za 149 miliona eura

Dodajte komentar

Tokom trećeg kvartala 2019. godine održane su tri aukcije državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana. Vrijednost oglašene emisije državnih zapisa iznosila je 72 miliona eura, a svi emitovani državni zapisi su prodati. Kupci su bile crnogorske banke i Fond za zaštitu depozita, pišu Dnevne novine.

Tokom prvih devet mjeseci 2019. godine održano je šest aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana.

U ovom periodu, evidentna je nešto niža potreba Ministarstva finansija za kratkoročnim finansijskim sredstvima sa domaćeg tržišta u odnosu na isti period prethodne godine.

Tako je ukupna vrijednost oglašene emisije državnih zapisa tokom prvih devet mjeseci tekuće godine iznosila 149 miliona eura i u odnosu na isti period prethodne godine bilježi pad od 6,1 milion eura ili 4 odsto.

Istovremeno, u posmatranom periodu tražnja za državnim zapisima bila je za 56,4 miliona eura ili 20,8 odsto niža u odnosu na isti period prethodne godine.

Ukupna tražnja iznosila je 214,2 miliona eura i premašila je vrijednost oglašene emisije zapisa za 43,7 odsto.

Tokom prvih devet mjeseci 2019. godine prodati su državni zapisi u vrijednosti od 144 miliona eura, što je za 69,6 miliona eura ili 32,6 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine.

Ostvarena prosječna ponderisana kamatna stopa na ukupne prodate državne zapise je iznosila 0,53 odsto u prvih devet mjeseci 2019. godine.

Uslovi finansiranja Ministarstva finansija putem državnih zapisa su tokom ovog perioda neznatno pogoršani, s obzirom na ostvareni rast ove stope od 0,01 p.p. u odnosu na njen nivo zabilježen u istom periodu prethodne godine.

Ukupan dug države po osnovu prodatih državnih zapisa, na dan 30.09.2019. godine, iznosio je 72 miliona eura i bio je za pet miliona eura ili 6,5 odsto niži nego u istom periodu prethodne godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *