UniCredit gasi 6.000 radnih mjesta u Italiji i zatvara 450 poslovnica

Dodajte komentar

Italijanska banka UniCredit potvrdila je u ponedjeljak da će u sljedeće četiri godine u matičnoj Italiji ukinuti ukupno 6.000 radnih mjesta.

Banka je objavila u decembru novi strateški plan za period do 2023. godine, koji predviđa, između ostalog, ukidanje 8.000 radnih mjesta i zatvaranje 500 poslovnica.

Sindikati su tada procijenili da će od toga 5.500 radnih mjesta i 450 poslovnica biti ukinuto u Italiji.

U pismu sindikatima od 10. februara, čiju je kopiju dobio Reuters, banka najavljuje da će prema novom planu u Italiji biti ukinuto 5.500 radnih mjesta, te još 500 na osnovu plana iz 2019. godine.

Potvrđeno je i zatvaranje 450 poslovnica.

Banka je pod dirigentskom palicom izvršnog direktora Jeana-Pierrea Mustiera provela opsežno restrukturiranje kako bi otklonila strahovanja ulagača da ima slabu kapitalnu osnovicu.

Kako bi poboljšao stanje u bilanci, Mustier je smanjio troškove, prodao nenaplative kredite i smanjio imovinu. Pribavio je i 13 milijardi eura kapitala prodajom novih dionica.

Mustierov prvi poslovni plan “Transform 2019.” predviđao je ukidanje ukupno 14 hiljada radnih mjesta, podsjeća Reuters.

Uprava u pismu napominje da se prihodovni trendovi nikada neće vratiti na nivoe iz razdoblja prije globalne finansijske krize, ukazujući na negativne kamatne stope i konkurenciju nebankovnih kompanija.

Ističe da su prisiljeni smanjivati troškove kako bi po konkurentnoj cijeni pružali usluge klijentima koji se sve više okreću digitalnim kanalima.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *