Tržišta se oporavljaju, Wall Street na novim rekordima

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dostigao novi rekord, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili dobri ekonomski podaci i poslovni rezultati kompanija, pa je širenje koronavirusa palo u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 174 boda ili 0,60 posto, na 29.276 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 3.352 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 9.628 bodova.

Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nizu posljednjih podataka koji ukazuju na stabilan, pa i ubrzaniji rast američkog gospodarstva.

„SAD bilježi rast ekonomije. To izgleda kao čista košulja u prljavom rublju, globalno, i to daje podsticaj investitorima na kupovinu američkih dionica”, kaže Paul Nolte, portfolio menadžer u kompaniji Kingsview Asset Management.

Pozitivno na tržište utiču boilji nego što se očekivali kvartalni izvještaji kompanija.

Od više od 320 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih oko 70 posto ostvarilo je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio podatak da je broj novozaraženih koronavirusom smanjen, no trguje se oprezno jer bi ekonomske štete od širenje tog virusa mogle biti veće nego što se procjenjivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je juče pao oko 0,6 posto.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,3 i 1,2 posto. U Singapuru su, pak, blago pale, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 13.494 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 6.015 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *