OTP Grupa sprema novu veliku akviziciju na bankarskom tržištu Centralne i Istočne Evrope

OTP Grupa radi na najmanje jednoj velikoj akviziciji i planira ulazak na novo tržište, rekao je Rojtersu izvršni direktor OTP, Sandor Čanji.

OTP je posljednjih godina kupila nekoliko banaka na Balkanu i iako je njegova imovina i dalje skromna, od oko 50 milijardi eura, mađarska banka je među najprofitabilnijim bankama u Evropi, sa neto dobiti većom od milijardu eura.

„Naša mogućnost kupovine se proširila. Pitanje je kako to najbolje iskoristiti”, rekao je Sandor Čanji za Rojters.

„Profit nam omogućava da razmišljamo u velikoj mjeri. Naša oblast interesovanja uključuje banke za koje smo nekada imali nedovoljnu zaradu da o njima razmišljamo “, dodao je Čanji.

OTP trenutno raspolaže novčanim rezervama od 6,6 milijardi eura, što je pad od 7,8 milijardi eura na kraju 2018. i 8,3 milijarde eura u 2017. godini, nakon što je Grupa preuzela nekoliko banaka na Balkanu koje su pripadale francuskoj grupaciji Societe Generali.

Čanji nije otkrio koje je novo tržište koje OTP traži, rekavši samo da je “na istočnoj granici” Centralne i Istočne Evrope, ali da nije riječ o Turskoj, gdje lokalne banke još uvjek prevazilaze mogućnosti OTP. Međutim, Čanji je naglasio da vidi potencijal rasta u Ukrajini, gde je OTP dobro pozicioniran, jer je odlučeno da Grupa ostane na ovom nestabilnom tržištu uprkos sukobu sa Rusijom, drugim ciljanim tržištem za OTP.

Prema informacijama koje trenutno kruže rumunskim medijima, OTP i Intesa su stigli do završne faze trke za preuzimanje Garanti banke Rumunija. Izvori u bankarskom okruženju tvrde da bi vrijednost transakcije mogla preći 400 miliona eura.

OTP banka Rumunija, podružnica OTP Grupe, prisutna je na lokalnom tržištu već 15 godina i trenutno zauzima deveto mjesto, prema imovini, u vrhu najvećih lokalnih banaka.

Izvor: Bankar.rs

Check Also

Gotovinski kredit sa dužim rokom otplate i većim iznosom novca  

NLB Banka je trenutno jedina banka u Crnoj Gori koja je građanima ponudila novi gotovinski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *