Agencija za nadzor osiguranja nije naložila smanjenje provizija za prodaju osiguranja

Dodajte komentar

Agencija za nadzor osiguranja oglasila se povodom, kako su naveli u saopštenju, netačnih informacija koje su se u vezi sa provizijama za prodaju osiguranja pojavile u dijelu medija.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Cijeneći važnim da javnost ima provjerene i tačne informacije, koristimo priliku da ukažemo na sljedeće: Tehnički centri kao pravna lica uopšte ne mogu ostvarivati proviziju po osnovu poslova prodaje osiguranja. Naime, tehnički centri predstavljaju samo fizičko mjesto prodaje osiguranja, na kojem osiguranje prodaju društva za osiguranje, odnosno društva za zastupanje u osiguranju. Shodno navedenom, proviziju mogu ostvariti samo zastupnici u osiguranju, pa stoga provizija koju društvo za osiguranje plaća za usluge prodaje osiguranja zastupniku ne može uticati na visinu cijene tehničkog pregleda.

Agencija nije dala nalog društvima za osiguranje da smanje provizije za prodaju osiguranja. Društva za osiguranje u potpunosti samostalno upravljaju svojim troškovima, pri čemu su dužna da u svakom trenutku obezbijede redovno izvršavanje svih obaveza iz poslovanja i stabilnost u poslovanju. 

Iznos provizije koju društvo za osiguranje ugovara sa zastupnikom nije propisan zakonom, već je utvrđen tarifama svakog društva za osiguranje, koje su predmet poslovne politike tog društva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *