Profit Pošte pola miliona

Dodajte komentar

Državna Pošta je lani imala profit od pola miliona eura, iako je plan bio da on iznosi 1,38 miliona eura, navedeno je u finansijskom izvještaju kompanije sa prošlu i planom za ovu godinu kojeg je Vlada usvojila u četvrtak.

Ukupni prihodi kompanije bili su na novou planiranih 16,8 miliona eura, ali je stavka ostali rashodi umjesto 3,2 miliona na kraju narasla na 4,3 miliona.

“Ovo povećanje uslovljeno je većim iznosom troškova potencijalnih, sumnjivih i spornih potraživanja, koji se odnosi na rezervaciju po osnovu troška univerzalnog servisa za 2018. godinu. Kako je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) odbila da utvrdi iznos neto troška univerzalnog servisa za 2018. godinu Pošta je pokrenula upravni spor pred nadležnim sudom. S obzirom na takvu okolnost izvršena je indirektna ispravka potraživanja koja iznosi 1.146.048 eura”, navedeno je u izvještaju.

Prihod Pošte od pisama i pošiljki do dva kilograma iznosi 7,1 milion eura, dok od slanja paketa preko dva kilograma ima prihod od 225 hiljada eura. Od provizija za novčana plaćanje Pošta prihoduje 5,5 miliona eura, od telegrafa 450 hiljada, filatelije 440 hiljada, provizija za carinski pregled 450 hiljada, ekspers pošiljki 365 hiljada, hibridne pošte 385 hiljada,… Ostali poslovni prihodi iznosili su 1,2 miliona eura.

Prema podacima iz prijave Poreskoj upravi, Pošta je prošle godine imala 922 zaposlenih, što je za 38 više nego godinu ranije.

Ukupan iznos troška za bruto zarade lani je iznosio 7,3 miliona eura i bio je za oko 400 hiljada manji nego godinu ranije. Istovremeno je trošak za angažovanje radnika preko agencija za posredovanje “Prolog” i “Dekra” povećan za isti iznos na 2,58 miliona eura.

“Projekcija ostvarenja troška zarada zaposlenih angažovanih posredstvom agencija za zapošljavanje u 2019. godini je 18,6% veća u odnosu na plan.

Usljed povećanog obima posla u 2019. godini, postojala je potreba da se primi određen broj novih kadrova kako bi se obezbjedilo nesmetano odvijanje procesa rada. S druge strane, to je imalo cilj dalje sprovođenje politike podmlađivanja radne snage i stvaranja ambijenta za unapređenje starih i razvoj novih usluga. U prvoj polovini 2019. godine Poštu je sporazumnim raskidom radnog odnosa napustilo 10 radnika”, navedeno je u izvještaju.
Prema planu za 2020. godinu troškovi zaposlenih biće veći su za 3,6 odsto, dok za sličan procenat planiraju da smanje trošak za angažovanje radnika preko agencija za posredovanje.

Uprava Pošte očekuje da će ove godine riješiti dugogodišnji spor sa Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i da će na kraju 2020. imati profit od 1,3 miliona.

Pokušavaju od dužnika da naplate 17,4 miliona eura

Preko sudova i drugim načinima naplate, Pošta pokušava da dođe do 17,4 miliona eura potraživanja.

U svojim izvještajima, na ime usluge univerzalni poštanski servis, od Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost potražuje ukupno 11,9 miliona eura. Ovo potraživanje je 2011. godine iznosilo 1,8 miliona eura i od tada stalno raste. Agencija osporava ovaj dug, zbog čega se vodi sudski postupak.

Pošta 2,2 miliona eura potražuje od Zavoda za izgradnju Bar u stečaju, privatne firme bivšeg gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića.

Taj iznos predstavlja potraživanja po osnovu ugovora o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Baru.
Od ostalih potraživanja Pošta očekuje da će moći naplatiti 85 odsto, što je 3,3 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *