Budva

Njemci traže osam miliona od Budve

Na zahtjev njemačke kompanije “WTE otpadne vode”, javni izvršitelj donio je rješenje o prinudnoj naplati osam miliona eura od Opštine Budva i zatražio od Centralne banke da momentalno blokira njen račun.

Izvršitelj je prihvatio dokaze kompanije – 15 faktura koje su od početka marta 2017. do juna 2018. dostavljene lokalnoj upravi na ime ugovorenih obaveza za rad i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

“Usvaja se predlog izvršnog povjerioca WTE otpadne vode DOO Budva, po osnovu vjerodostojne isprave – faktura sa otpremnicom ili drugim pisanim dokazom da je izvršni dužniki Opština Budva obaviješten o nastaloj obavezi“, navodi se u rješenju o prinudnoj naplati.

Iz kabineta gradonačelnika Marka Bata Carevića “Vijestima” je saopšteno da provjeravaju da li su ovjeravane fakture koje su mjesečno pristizale od 9. marta 2017. do 11. juna 2018. godine, odnosno da li ih je lokalna uprava prihvatila.

Ukoliko postoji “trag“ o tome u lokalnoj administraciji, njemačko-austrijski koncern moći će da naplati još osam miliona eura, nakon što je uoči Nove godine od države Crne Gore, aktiviranjem garancije, naplatio 29,3 miliona eura.

U tom slučaju, Budva bi se mogla naći u ozbiljnim finansijskim problemima, jer bi praktično u potpunosti bila ispražnjena opštinska kasa. Ne bi bilo novca za isplatu zarada zaposlenima, a blokiran bi bio i investicioni ciklus koji je započela administracija Carevića…
On je nedavno u pismu državnom, policijskom i tužilačkom vrhu naveo da WTE i “njeni producenti, domaći i strani, vrše konstantne i enormne pritiske da u čitavom poslu bukvalno iznude 100 miliona eura, kao u najgorim scenarijima mafijaške iznude“.

Specijalni policijski tim po nalogu specijalnog tužioca Milivoja Katnića češlja kompletnu dokumentaciju i stanje postrojenja koje su posljednjeg dana januara napustili radnici njemačko-austrijskog koncerna WTE/ EVN, o čemu su “Vijesti” nedavno pisale…

U zahtjevu za prinudnu naplatu, WTE se poziva na ugovorene obaveze i anekse ugovora koje je zaključila administracija Rajka Kuljače, a potom i Lazara Rađenovića, bivšim gradonačelnicima iz reda DPS koji su priznali krivicu u korupcionaškoj aferi koja bi mogla postati najveća u istoriji Crne Gore.

Gradska uprava uplatila je za protekle tri godine više od 14 miliona eura na račun WTE/EVN po osnovu ugovora i održavanja postrojenja, te odvoza mulja.

Opština Budva insistira da se utvrdi koliko je inostrani partner uložio novca. Konsultantska kuća “DR Duhovnik“ je utvrdila da je riječ o 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije. Njemci nijesu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovita komisija uz medijaciju Vlade Crne Gore došla do sličnih cifara, uslijedio je ultimatum i ekspresno aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija tada je najavljeno da će zadužiti zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, jer su učinjeni veliki propusti u zaključenju samog ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji projekta, kvalitetu izvedenih radova i finansijskim aktivnostima.

Njemčko-austrijski koncern je uputio na naplatu i sumnjivu garanciju na 66 miliona eura, koju je 2010. neko potpisao u Opštini Budva koristeći faksimil tadašnjeg gradonačelnika Kuljače.

Specijalno tužilaštvo uoči Nove godine reagovalo je na poziv Carevića koji je prijavio sumnjivu garanciju koja je stigla na naplatu, a za koju nema saglasnost Skupštine opštine.

Ako rasplet cijele afere bude tekao u korist inostrane firme i aktivira se i garancija na 66 miliona eura, koliko iznosi budžet grada, Opština Budva bi se našla u kolapsu.

Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda zaključen je između Opštine i WTE u julu 2009. godine, a potpisali su ga Kuljača i Rolf Šreder. Potpisivanju u bečićkom hotelu “Splendid“ prisustovao je Igor Lukšić, tadašnji potpredsjednik Vlade.

(Vijesti)

Check Also

Suprotni smjerovi indeksa i milionski promet na Montenegroberzi

Suprotni smjerovi indeksa i milionski promet zbog prodaje akcija Lovćen banke, obilježili su na Montenegroberzi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.