Uber povećao prihode za trećinu u posljednjem kvartalu 2019.

Dodajte komentar

Američka kompanija za usluge prevoza Uber izvijestila je da su joj prihodi u posljednja tri mjeseca 2019. porasli za trećinu zahvaljujući znatno većem broju vožnji, ali je zbog ulaganja poslovno razdoblje ipak zaključila s gubitkom većim od milijardu dolara.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca Uber je povećao prihode 37 posto, na četiri milijarde dolara. Broj usluga prevoza preko Uberove platforme porastao je 28 posto.

Kompanija je ipak zaključila to poslovno razdoblje s neto gubitkom od 1,1 milijardu dolara.

U cijeloj 2019. kompanija je zabilježila gubitak od nešto više od osam milijardi dolara. Prihodi su porasli 26 posto, na 14,1 milijardu dolara. Broj vožnji porastao je 32 posto, na gotovo sedam miliona.

Uber je nedavno proširio poslovanje i na usluge dostave hrane, Uber Eats, što im je donijelo i veće troškove i uticalo na njihove poslovne rezultate.

Direktor kompanije Dara Khosrowshahi izjavio je da je “zadovoljan” napretkom kompanije prema profitabilnosti, prenosi BBC.

“Svjesni smo da je razdoblje rasta bez obzira na cijenu završeno”, rekao je Khosrowshahi. “Ulagači danas traže da rast bude profitabilan a u takvom svijetu imamo dobre šanse za pobjedu”, ustvrdio je.

Temeljno je poslovanje s uslugama prijevoza zabilježilo pozitivan rezultat u posljednja tri mjeseca 2019., napominje BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *