Sukob rukovodilaca švajcarske banke nakon špijunskog skandala

Dodajte komentar

Prošlogodišnji špijunski skandal Kredit Svisa (Credit Suisse) kao i skorašnji medijski natpisi o novim slučajevima špijuniranja uticali su na lošije poslovanje jedne od vodećih privatnih banaka u svijetu ali i na veće napetosti između uprave i glavnih investitora oko smjene generalnog direktora za kojeg dioničari smatraju da je u posljednje tri godine napravio značajne rezultate, pišu svjetski mediji.

Smjena direktora

Genreralni direktor švajcarske banke Kredit Svis (Credit Suisse) Tidžej Tajem (Tidjane Thiam) odstupiće s pozicije 14. februara, a zamijeniće ga Tomas Gotstajn (Thomas Gottstein), objavio je u petak ujutro američki televizijski kanal CNBC.

Vijest prati dugotrajni špijunski skandal u banci. Interna istraga advokatske firme Homburger zbog špijunskog skandala koji je potresao banku 2019. godine, navela je da je pronašla „nulte dokaze“ da je Tajem bio svjestan nadzora bivšeg šefa za upravljanje bogatstvom Ikbala Kana (Iqbal Khan).

Međutim, istraga je direktno rezultirala smjenom izvršnog direktora Pijera Olivijea Buea (Pierre-Olivier Bouee), tvrdeći da je sam djelovao usmjeravajući napore kako bi utvrdio je li Kan, koji je išao prema suparniku UBS-u, pokušao raditi protiv svojih kolega i klijenata.

Skandal je takođe rezultirao samoubistvom privatnog istražioca koji je radio kao posrednik između druge po veličini švicarske banke i privatne osiguravajuće firme.

Zavidni suparnici ili rasizam

Špijunski skandal švajcarske banke Kredit Svis, u kojem je nadgledan vrhunski menadžer Ikbal Kan , pokrenuo je duboko neugodna pitanja o upravljanju švajcarske banke – i privukao kontrolu regulatora.

Banka je tvrdila kako generalni direktor Tajem i odbor nisu znali za operacije tajnog praćenja, ali prethodne svađe između Tajema i Kana, te još jedan slučaj špijuniranja drugog rukovodioca doprinijeli su propitivanju unutrašnjeg funkcionisanja švajcarske banke, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

Nedostatak diskrecije odrazio se na poslovanje jedne od vodećih privatnih banaka u svijetu otkad su se u septembru pojavile vijesti da je Kredit Svis špijunirao Kana – njihove dionice su zaostale u poređenju s onim iz drugih evropskih banaka, koje su porasle duplo više.

Blumberg dodaje da dionice Kredit Svisa ipak nisu daleko od najnižih nivoa iz 2016. kada je banka započela trogodišnju rekonstrukciju, čiji bi rezultati uskoro mogli biti objavljeni.

Napetost između visokih rukovodilaca banke pogoršala se posljednjih dana što je prešlo u borbu dioničara s upravom koja se sastala ove sedmice.

Predsjedavajući upravnog odbora Urs Rohner navodno je želio da zamijeni generalnog direktora.

Ali se Tajemovom zbacivanju suprotstavljao vrhunski ulagač Dejvid Hero (David Herro) iz Haris Asosijejtsa (Harris Associates) tvrdeći kako je sadašnji generalni direktor “uvelike poboljšao poslovanje i efikasnost” banke.

Hero je mišljenja da su zavidni suparnici ili čak rasizam u švicarskom establišmentu razlog orkestriranih medijskih napada protiv Tajema, rođenog na Obali Slonovače i prvog crnca koji je vodio banku Kredit Svis.

Mediji su, ističe Blumberg, prošle sedmice navodili kako je Tajem naredio Kanu da otkrije “prljavštine” o drugom izvršnom direktoru te da je banka tražila da se uvuče u ekološku organizaciju Grinpis (Greenpeace), što banka nije htjela komentarisati.

Stoga nije iznenađujuće da Finma, švajcarski regulator banke, pregleda korporativno upravljanje, internu komunikaciju rukovodilaca i nadzor odbora.

Podrška investitora

Tri dioničara švajcarske branke Kredit Svis (Credit Suisse Group) pozvali su predsjednika uprave da javno podrži generalnog direktora Tidžejn Tajema ili da podnese ostavku, jer špijunski skandal prijeti rukovodstvu banke, napisao je Volstrit žurnal (The Wall Street Journal).

Dejvid Hero, partner u Haris Asosijetsu, najvećem investitoru u Kredit Svis s udjelom od 8,42 odsto, kaže da je izgubio povjerenje u predsjednika odbora Ursa Ronera (Urs Rohner) i da bi on trebao biti smijenjen prije kraja svog mandata koji ističe 2021. Rekao je da vjeruje kako je stav upravnog odbora “zamagljen” neprekidnim napadima švajcarskih medija na generalnog direktora.

Drugi veliki dioničari banke, kompanije Silkester internešenal (Silchester International Investors) i Eminens Kapital (Eminence Capital) istakli su kako je neprihvatljivo da uprava nije podržala generalnog direktora te da se rastući nesklad između generalnog direktora i predsjednika uprave “treba odmah riješiti”. Roner je u predsjednik uprave od 2009. a prethodno je bio glavni savjetnik i izvršni direktor banke, piše Volstrit žurnal.

Volstrit naglašava da je uprava Kredit Svisa bila pod pritiskom zbog špijunskog skandala koji je počeo u septembru prošle godine kada je bivši član izvršnog odbora Ikbal Kan uočio i sukobio se s istražiocem koji ga je pratio.

Uprava je angažovala vanjsku advokatsku kompaniju koja se bavila slučajem špijuniranja Kana, te je u oktobru saopštila da je naredba za nadgledanje Kana došla od izvršnog direktora koji je poslije podnio ostavku. Advokatska kompanija je rekla da nije našla dokaze o tome da je Tajem znao za praćenje Kana.

Druga provjera izvršena je u decembru kada su švajcarske novine izvijestile da je prošle godine praćen još jedan član izvršnog odbora. Banka je ponovo saopštila kako je izvršni direktor Pjer Olivije Bue (Pierre-Olivier Bouée) postupio bez znanja Tajema.

Niz jezivih priča

Odnosi između Ronera i Tajema su postajali sve napetiji od otkrića da je Kredit Svis špijunirao Kana zbog štete koju je napravio u korist suparničke banke UBS, ali se bitka intenzivirala ove sedmice uoči sastanka uprave i nakon medijskih izvještaja da je Roner sastavio listu potencijalnih kandidata koji bi ove godine mogli zamijeniti direktora Tajema, pojašnjava Fajnenšel tajms (The Financial Times).

List ističe kako su najveći dioničari Kredit Svisa napisali pismo upravi, poručujući direktorima banke da bi zbacivanje Tajema bila “velika greška” te da su prijetili pravnim postupkom protiv uprave banke. No, nakon što je Roner odbio proslijediti pismo direktorima iz uprave, dioničari su ga objavili putem medija.

Dejvid Hero je u razgovoru za Fajnenšel tajms istakao prethodne pravne probleme u Kredit Svisu, uključujući nagodbu od 5,3 milijarde dolara s američkim Ministarstvom pravde zbog prodaje hipotekarnih obveznica i umiješanosti banke u skandal s “obveznicama tune” u Mozambiku.

U međuvremenu, osnivač i glavni izvršni direktor Eminensa, Riki Sandler (Ricky Sandler), napisao je u odvojenom pismu ove sedmice da će “predsjednika i ostale članove odbora smatrati odgovornim za ponašanje koje uništava dioničare”. Eminens je poručio da “neće oklijevati u pravnim i upravnim radnjama radi zaštite interesa dioničara”.

Londonski list ističe da je Tajem radikalno preoblikovao 163-godišnju švajcarsku banku od pridruživanja u julu 2015., i da je nakon guravog početka s milijardama kumulativnih gubitaka u prvih nekoliko godina, njegov remont urodio plodom.

Napredak Kredit Svisa pod Tajemom zasjenjen je odlaskom Kana i špijunskim skandalom, što je, naglašava Fajnenšel tajms, dovelo do stalnog niza jezivih priča u švicarskim novinama.

Špijuniranje ekološke organizacije

Prema pisanju švajcarskog lista Zontags cajtung (Sonntags Zeitung), banka Kredit Svis koja se svojevremeno suočila sa skandalom zbog špijunaže viših rukovodilaca, špijunirala je i ekološku organizaciju Grinpis (Greenpeace) 2017., ističe Rojters (Reuters).

U članku je objavljeno da je tadašnji izvršni direktor Pjer Olivije Bue naredio šefu osiguranja da se ubaci u ekološku organizaciju nakon što je Grinpis poremetio godišnji skup dioničara banke 2017., kritikujući banku zbog ulaganja u fosilna goriva.

Bue je smijenjen u decembru zbog nadgledanja bivših članova izvršnog odbora Ikbala Kana i Petera Gerkea (Goerke), ističe agencija.

Rojters navodi kako je Grinpis 2017. godine protestvovao protiv Kredit Svisa zbog posla vezanog za cjevovod Dakota u Sjevernoj Americi, nakon čega se banka obvezala da će zaustaviti finansiranje novih elektrana na ugalj i smanjiti emisiju stakleničkih plinova u brodove koje finansira.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *