NLB na međunarodnom tržištu prikupila 120 miliona eura za dodatni kapital

Dodajte komentar

Nova ljubljanska banka (NLB) je u četvrtak dovršila emisiju podređenih obveznica u iznosu od 120 miliona eura, koje su uvrštene za trgovanje na Euro MTF tržištu na Luksemburškoj berzi.

Prikupljena sredstva najveća slovenska banka upotrijebiće, kao u sličnoj operaciji prošle jeseni, za prikupljanje dodatnog kapitala. Rok dospijeća podređenih obveznica je 5. februara 2030., s mogućnošću opoziva pet godina prije tog datuma.

Potražnja investitora bila je 2,5 puta veća od ponude, prema NLB-u, jer su narudžbe premašile 300 miliona eura. Baza investitora je raznolika i uključuje međunarodne i regionalne investitore, uglavnom iz Velike Britanije, Češke, Slovenije, Francuske, ostatka Europe i Azije.

Najviše zanimanja za podređene obveznice najveće slovenske banke pokazali su upravljači međunarodnih fondova, međunarodne finansijske ustanove, penzijski fondovi, osiguravajuće kuće i banke, kazali su iz NLB-a, prenosi Indikator.ba.

– Uspjeh izdanja potvrđuje velika potražnja investitora i značajno smanjenje marže u odnosu na prethodno izdanje, što nesumnjivo odražava veliko povjerenje u budući poslovni potencijal NLB-a, rekao je član banke Archibald Kremser.

Obveznice imaju godišnji prinos od 3,40%, a bonitetna kuća S&P dodijelila im je BB ocjenu.

NLB je izvršila prvu međunarodnu kapitalnu transakciju nakon privatizacije banke u novembru prošle godine, kada je izdala podređene obveznice s rokom dospijeća od deset godina od 120 miliona eura. Tada je godišnji prinos dosegao 3,65 posto. Prikupljena sredstva i tada je koristila za jačanje dodatnog kapitala.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *