Njemačka u Crnu Goru uložila 305 miliona

Dodajte komentar

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je u jučerašnjem razgovoru sa direktorom Njemačkosrpske Privredne komore AHK Srbija i koordinatorom aktivnosti te asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana Martinom Knappom pozvao njemačke privrednike da ulažu u našu ekonomiju, a posebno u energetiku, turizam i drvnu industriju.

Kako je saopšteno iz PKCG, sastanak je organizovan uoči poslovnog foruma crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike, a sagovornici su razmatrali mogućnosti za jačanje saradnje dvije komore i veću zastupljenost njemačkih privrednika na našem tržištu.

Golubović je istakao je da je od obnove nezavisnosti, obim ulaganja Njemačke u Crnu Goru iznosio 305 miliona eura, po čemu je ta zemlja na 12 mjestu na listi država-najvećih investitora u našu ekonomiju (sedma među EU zemljama).

Prema riječima Golubovića, kontinuirano raste robna razmjena između Crne Gore i Njemačke i u 2019. godini je iznosila 260 miliona eura.

Knapp je ukazao na značaj mreže spoljnotrgovinskih komora Njemačke za podsticanje izvoza njihovih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća.

“Želimo da poboljšamo prisustvo naše asocijacije i njemačkih privrednika u Crnoj Gori”, rekao je Knapp.

On je kazao da će AHK najprije doprinijeti rastu digitalne vidljivosti Crne Gore na njihovim platformama, te, na osnovu interesovanja i upita privrednika za mogućnost poslovanja u našoj državi, razmotriti otvaranje posebne kancelarije ove asocijacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *