Korona virus, Balkan i pošta: Stižu li vam pošiljke iz Kine

Dodajte komentar

Ako očekujete pošiljku iz Kine ili planirate da nešto pošaljete, možda ćete morati da se strpite. Pojedine avio-kompanije koje prevoze pošiljke sa Balkana iz Kine i u tu državu, zaustavile su privremeno letove.

Gdje pošiljke stižu, a gdje ne?

Onlajn kupovina proizvoda iz Kine preko sajtova Ali Ekspres i Alibaba sve je popularnija na Balkanu, pa se zbog zaustavljenog avio saboraćaja ovih dana mnogi pitaju hoće li dobiti ono što su naručili.

Pošta Hrvatske saopštila je da je od utorka do subote prošle nedjelje više od 100.000 paketa kupaca iz te zemlje, koji su preko Ali Ekspresa poručili robu, ostalo u skladištima u Kini.

“Do kraja ove nedjelje ta brojka popeće se na oko 250.000 paketa i neće se smanjivati sve dok se ne uspostave avio linije ili dok kineski trgovci ne preusmjere dostavu na brodski kontejnerski saobraćaj”, prenose mediji saopštenje Pošta Hrvatske.

“Iz Kine na mjesečnom nivou pristiže oko milion pošiljaka, a ukupan broj paketa poslednjih godina kontinuirano raste, čak do 20 odsto godišnje”, kažu u Hrvatskoj pošti, a prenose mediji.

Iz Pošta Srbije nije stigao odgovor na pitanje ima li zastoja u isporuci takve robe za Srbiju do objavljivanja ovog teksta, ali na sajtu ovog preduzeća piše da se prijem i slanje pošiljaka na relaciji Srbija-Kina ovih dana odvijaju se otežano.

“Avio-prevoznici Lufthanza i LOT obavijestili su Pošte Srbije da su radi prevencije opasnosti od širenja korona virusa letovi prema Kini obustavljeni do daljnjeg, što će uticati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmeni pošiljaka”, saopšteno je iz Pošta Srbije.

Ipak, to što je transport na relacijama ka Kini zaustavljen, ne znači nužno da će sve pošiljke sa Ali Ekspresa kasniti, tvrde u Pošti Crne Gore.

“Velike elektronske trgovine odavno imaju ispostave i u drugim krajevima sveta. Dakle, iako je roba naručena na Ali Expresu, ne znači da dolazi iz Kine”, piše u odgovoru na pitanja BBC-ja na srpskom.

Dodaje se i da nijedna pošiljka čiji je sadržaj roba sa Ali Expresa nije zadržana u poštanskim kanalima Pošte Crne Gore.

“U ovom trenutku nemamo zastoj u dostavi pošiljaka”, dodaju.

Međutim, zbog obustavljanja letova nekih avio-kompanija, i Pošta Crne Gore upozorava da će prekid imati uticaja “na efikasnost poštanskog poslovanja u razmjeni pošiljaka”.

Roba poručena preko Ali Ekspresa nesmetano stiže i do makedonskih kupaca, tvrde u Pošti te zemlje.

“U proteklom periodu nije bilo smanjenja pošiljaka koje je primio Ali Ekpres i prema uobičajenoj dinamici pošiljke isporučuju i preuzimaju naši kupci”, piše u odgovoru na pitanja BBC-ja na srpskom iz Pošti Sjeverne Makedonije.

Slanje pošiljaka u Kinu je moguće i dalje, rečeno je za BBC na srpskom u tom preduzeću

Pošiljke iz Kine za Bosnu i Hercegovinu stižu, ali kako je za BBC na srpskom rečeno, saobraćaj svakog trenutka može da bude zaustavljen.

U preduzeću BH Pošte navode da se vrši dezinfekcija svih pošiljaka koje su poreklom ili su bile u tranzitu preko Vuhana.

“Imamo informaciju da su kompanije LufrhansaBritiš ervejsEr Frans, Amerikal Erlajns i Turkiš erlajns obustavile letove iz Kine, pa se očekuje i smanjen promet međunarodnih pošiljaka iz Kine”, navode u tom preduzeću.

Kažu da nisu obustavili preuzimanje, preradu i uručenje pošiljaka iz Kine, ali i da zbog otkazivanja letova do 1. marta neće primati pošiljke za tu zemlju.

Kompanija Pošta Srpske je obustavila prijem pošiljaka iz područja Vuhana, grada koji je epicentar virusa. Za isporuke iz ostalih delova Kine je produžen rok dostave.

“Uvoz pošiljaka iz Kine za primaoce na području Pošta Srpske nije obustavljen, ali je značajno otežan. S tim u vezi, ukoliko očekujete pošiljke iz Kine, rokovi prenosa su produženi”, navodi se na sajtu tog preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *