Jednostavan psihološki trik kako se osjećati produktivnije

Dodajte komentar

Prema istraživanju Fuqua škole za posao i marketing sa Univerziteta Duke i Wahrton škole Univerziteta u Pennsylvaniji, ljudi često pretpostavljaju kako nas multitasking čini srećnijim od fokusiranja na jednu aktivnost.

Iznova su nam govorili kako postoje raznoliki začini u životu koji su ključ postizanja sreće. Raznolikost ipak za nas nije uvijek pozitivna.” tvrdi Jordan Etkin, jedan od autora istraživanja.

Kada smo uključeni u različite zadatke u dugačkom periodu vremena, recimo nedelju dana, tada se osjećamo srećnije. Kada u jednom danu promijenimo više aktivnosti i u kratkom roku obavimo više zadataka osjećamo se manje sretnijima.

Varanje mozga

U sprovedenom istraživanju, znanstvenici su studente podijelili u dvije grupe. Prva grupa studenata je imala jedan sat da nauči više predmeta, dok je druga grupa u istom vremenskom roku morala učiti samo jedan predmet. Prva grupa je nakon istraživanja rekla kako se osjećala manje produktivnijom za razliku od studenata u prvoj grupi.

Naučnici smatraju da način kako se osjećamo može uvelike biti ključ sreće. Etkin tvrdi kako obavljanje većeg broja zadataka u jednom satu može dovesti do opterećenja i stresa, a ako obavimo sve zadatke osjećaćemo manju produktivnost. Rad na jednom zadatku pokazuje suprotne rezultate smatra Etkin.

Jednostavno rješenje je da dan podijelimo na veće vremenske periode u kojima ćemo obavljati samo jedan zadatak. Psiholozi tvrde da više zadataka koje smo dobili za obaviti možemo staviti pod jednu kategoriju te kako jednostavno redukovanje raznolikosti zadataka u našoj percepciji pomaže da se osjećamo bolje i ostvarimo željenu produktivnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *