Hakeri iz bankomata u BiH odnijeli više od milion eura, na meti bila i Crna Gora

Prije desetak dana na području BiH izvršena je jedna od najvećih pljački bankomata. Policija u Bihaću je uhapsila dvojicu ukrajinskih državljana kod kojih je pronađeno oko 100.000 KM.

Istražitelju sumnjaju da je za dva dana sa brojnih bankomata u BiH ukradeno više od 2,5 miliona KM.

Pretpostavlja se da je u akciji velike pljačke bankomata učestvovalo još nekoliko ljudi, s obzirom na količinu ukradenog novca.

Oni su pljačkali putem specijalne opreme i tako davali naredbu bankomatu da izbacuje novac.

Postupak podizanja novca je takav da je odjednom moguće podići manji iznos novca, za što je potrebno oko 15 sekundi. Nakon što su pokrenuli mehanizam isplate, pljačkaši su čekali da novac iz bankomata izađe u talasima.

Pretpostavlja se da su pljačkaši u akciju krenuli u petak i subotu, jer banke uoči vikenda obezbijede dovoljne količine novca u bankomatima.

S obzirom da na svakom bankomatu postoji kamera, sprejom su prskali kameru, kako bi izbjegli da budu snimljeni.

Kako se sumnja, uhapšeni Ukrajinci su na teritoriju BiH ušli iz Srbije, i to preko Graničnog prelaza Šepak, koji važi za jedan od najsigurnijih prelaza za kriminalce. Prethodno su boravili na teritoriji Crne Gore gdje su takođe podigli više stotina hiljada eura sa bankomata.

Izvor: Bankar.rs

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *