UniCredit dodatno smanjio svoj udio u turskoj Yapi Kredi banci

Najveća italijanska banka po imovini UniCredit juče je načinila još jedan korak u strategiji za pojednostavljenje svoje strukture, objavljujući prodaju 12% udjela u turskoj banci Yapi Kredi.

Izlazak UniCredita iz zajedničkog ulaganja sa Koc Holdingom u turskoj Yapi Kredi banci stvoriće italijanskom zajmodavcu negativan učinak od 0,82 milijardi eura na zaradu u prvom tromjesečju.

Ovo je dijelom zbog razlike između tržišne vrijednosti udjela i njegove knjigovodstvene vrijednosti.

UniCredit je saopštio kako je prodaja udjela u Yapi Kredi iznosila oko 440 miliona eura, prenosi Indikator.

“Transakcija je dio kontinuirane strategije UniCredita za pojednostavljenje svojih udjela i optimiziranje raspodjele kapitala”, navodi se u izjavi banke.

UniCredit je u decembru objavila da planira rezervisati naknadu u iznosu od 400 miliona eura u četvrtom tromjesečju 2019. u vezi s otkazivanjem sporazuma s Kocom.

UniCredit je putem zajedničkog ulaganja indirektno posjedovao 40% Yapija, treće najveće banke u Turskoj. Privredna recesija u zemlji i slobodan pad valute lire prisilili su UniCredit da otpiše imovinu vrednu 846 miliona eura još u 2018. godini.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *