Najveći dioničar Wizz Aira prodao dionice za 500 miliona funti

Američka kompanija za privatni kapital Indigo Partners prodala je 12,5 miliona dionica u Wizz Airu, smanjujući svoj udio sa 20,6% na 3,4% u vodećem niskobudžetnom avioprevozniku u Srednjoj Evropi.

Očekuje se da će prodaja vrijedna oko 500 miliona funti (589 miliona eura) bruto biti zaključena 6. februara, objavljeno je na Londonskoj berzi.

Wizz Air je najveći prevoznik u regiji i vodeći tržišni lider u Budimpešti, a čini trećinu od ukupno 15 miliona miliona saobraćaja izvan glavnog grada Mađarske. Operiše na 150 odredišta s flotom od 120 aviona.

JP Morgan, koordinator na prodaji, saopštio je da s obzirom da dionice Indiga ne drže državljani evropskog ekonomskog područja (EEA) u skladu s pravilima EU-a, prodaja dionica “u najmanju ruku, održava Wizz Air-ov trenutni nivo kvalifikovanog EEA vlasništva, ali će se vjerovatnije povećati kvalifikovano nacionalno vlasništvo”.

JP Morgan rekao je da su ulagači kvalifikovani kao državljani EU snažno prioritetni u postupku alokacije. Prodaja dionica Indiga mogla bi pomoći u usklađenosti Wizz Aira sa pravilima dioničara Evropske unije nakon izlaska Britanije iz EU-a.

Citirano je pravilo da avionske kompanije moraju biti u vlasništvu državljana Evropskog ekonomskog prostora više od 50 posto da bi obavljale letove unutar bloka, a u protivnom prava dioničara koji nisu članice EEA moraju biti ograničena kako bi se omogućilo dalje poslovanje.

Kompanija je izvijestila o dobitku nakon oporezivanja u iznosu od 21,4 miliona eura u trećem kvartalu od oktobra do decembra.

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *