Zašto je Tivat perspektivna evropska vazduhoplovna destinacija

Dodajte komentar
Aerodrom Tivat

Tivat je perspektivna evropska vazduhoplovna destinacija, navodi Jakov Fabinger, specijalista za Balkan u tekstu objavljenom na vebsajtu Simple Flying – Aviation News and Insight, posvećenom avijaciji u svim regionima svijeta.

“Tivat u Crnoj Gori će ovog ljeta imati letove SAS, Norwegian, Jet2, Condor i easyJet. Za većinu ovih aviokompanija ovo će biti njihove prve rute do Tivta i Crne Gore. U poslednje dvije godine, prvi put su stigli Lufthansa, Norwegian, Brisel erlajns i TUI. Zašto Tivat cvjeta, i zašto sada? Zašto je Tivat vazduhoplovna destinacija?”, pita se Fabinger u tekstu.

Tivat je, podsjeća, međunarodni aerodrom koji opslužuje istoimeni obalni grad u južnoevropskoj zemlji Crnoj Gori.

“Crna Gora nije u EU i odvojena je od velikih ekonomija EU, koje tamo šalju turiste iz nekoliko evropskih zemalja. Dolazak automobilom iz Italije ili Austrije u Crnu Goru podrazumijeva nekoliko graničnih prelaza. Oni uključuju Hrvatsku koja je u EU, ali nije u Schengenu, tako da se pasoška kontrola i dalje primjenjuje. Putovanje automobilom obuhvata i Bosnu i Hercegovinu, koja nije ni u Schengenu, a takođe nije u EU. Zbog toga turisti iz Sjeverne Evrope koji žele provesti svoje vrijeme u Crnoj Gori mogu skratiti više od 24 sata putovanja ako u Tivat stignu avionom umjesto automobilom”, navodi Febinger.

Montenegro Airlines ne zadovoljava potražnju

On u tekstu podsjeća da Crna Gora ima nacionalnu aviokompaniju, Montenegro Airlines.

“No, nosač zastave ne ide u korak sa rastom turizma u zemlji. Zapravo, avio-kompanija je u tako teškoj situaciji da je nedavno najavljeno da će je ponovo morati subvencionirati crnogorska vlada. Pridružuje se kompanijama Air Serbia i Croatia Airlines-u, obližnjim regionalnim avio-kompanijama koje su takođe subvencionisale njihove vlade”, ističe Febinger.

Koje aviokompanije lansiraju rute?

Prošlog ljeta Lufthansa je pokrenula nedeljne letove iz Tivta prema Minhenu i Frankfurtu.

“Minhen je bio organizovan kao rano jutarnje povratno putovanje subotom, dok je Frankfurt imao povratni let nedeljom poslije podne. I Minhen i Frankfurt su vrlo jasno planirali da povežu Lufthansinu evropsku i međunarodnu vezu. To je značilo da je Lufthansa efikasno ponudila dva nedeljna leta iz Tivta prema svojoj svjetskoj mreži. Uvođenje letova Lufthanse za Tivat iz Minhena stiglo je manje od godinu dana nakon što je Montenegro Airlines pokrenuo ovu rutu. Prevoznik ovu liniju vozi sezonski od 2018. Prvo je letove obavljao svojim Embraer E195, ali će sledećeg leta koristiti Fokker 100”, navodi autor.

Montenegro Airlines je takođe nedavno pokrenuo gomilu letova iz Tivta: 2018. godine zajedno s Minhenom pokrenuo je servise do Kopenhagena i Lajpciga u Njemačkoj. 2019. godine lansirao je Hanover, takođe u Njemačkoj.

“U međuvremenu, norveški Air Shuttle pokrenuo je nedeljne letove za Helsinki 2019. godine, a pokrenuće i Stokholm ovog ljeta. SAS Scandinavian Airlines slijedi u julu 2020. godine sa dvonedjeljnim uslugama za Kopenhagen koje obavljaju svojim avionom Airbus A321. Ostale aviokompanije koje će leteti iz Tivta u ljeto 2020. godine uključuju easyJet za Milano Malpensu, Condor za Frankfurt i Jet2 za Mančester i London Stansted”, ističe Febinger.

Sve ove nove rute su sezonske, kao što je i velika većina postojeće mreže aerodroma Tivat.

“Samo letovi za Moskvu i Beograd posluju tokom cijele godine. U stvari, letove za Moskvu tokom cijele godine obavljaju Aeroflot, Montenegro Airlines, Pobeda i S7. Ove ruske aviokompanije, koje su imale fantastičnu 2019. godinu, privlači Tivat jer je Crna Gora jedina evropska zemlja koja ne zahtijeva vize za ruske turiste“, navodi on.

Na kraju teksta, novinar Jakov Fabinger  postavlja pitanje čitaocima:

Mislite li da će Tivatski aerodrom nastaviti rast svoje evropske destinacijske mreže, ili će Rusija i dalje ostati u fokusu tokom cijele godine?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *