Vijesti sa tržišta valuta: Dolar najjači u dva mjeseca

Dodajte komentar

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima ojačao najviše u dva mjeseca u odnosu na korpu drugih najznačajnijih svjetskih valuta, uz podršku jačanja dionica na azijskim tržištima i očekivanja da će kineske vlasti uspjeti da ograniče širenje koronavirusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je u takvom svijetlu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 98,02 boda. Time je u plusu treći dan zaredom i trenutno se kreće nadomak najviših rekorda u dva mjeseca od 98,19 bodova, koje je dostigao u jednom trenutku u prošlonedjeljnom trgovanju.

Ponajviše je pritom ojačao prema norveškoj kruni, kojoj je izostala podrška od viših cijena nafte. Norveška spada među značajne izvoznike nafte, podsjeća Reuters.

Eurom se prema posljednjim podacima trgovalo po 1,1032 dolara, što znači da je oslabio 0,13 posto u odnosu na zatvaranje u utorak.

Japanski jen, valuta-utočište u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, ojačao je prema dolaru za 0,2 posto, na 109,30 jena za dolar, što pokazuju da su investitori zbog strahova u vezi širenja koronavirusa još uvijek na oprezu. Time se donekle stabilizovao nakon većih gubitaka dan ranije.

Kineski juan na inostranim je tržištima oslabio pak 0,2 posto prema dolaru, na oko sedam juana za dolar.

“Na valutnim tržištima vlada blagi optimizam jer se čini da je brzina širenja zaraze koronavirusom ponešto usporila, premda broj zaraženih i dalje raste uz visoke, dvocifrene brojke”, rekla je Thu Lan Nguyen, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Ukupan broj zaraženih u kontinentalnoj Kini premašio je 23.500, a broj preminulih 490. Kineske vlasti intenzivno rade na suzbijanju epidemije koronavirusa, a preduzimaju i mnoštvo mjera kako bi se ublažile negativne posljedice na kinesku ekonomiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *