Milioni Kineza kod kuće: Online igre profitirale od koronavirusa

Koronavirus drži investitore u napetosti širom svijeta, ali sada se pojavljuju prvi profiteri zarazne bolesti koja je izbila u Kini.

Zbog zatvaranja fabrika i ograničenja putovanja, brojni Kinezi ostaju kod kuće i moraju potrošiti vrijeme. Zbog toga su internet igre i video aplikacije vidjele milione pregleda i preuzimanja u posljednjih nekoliko sedmica.
Investitori su sada otkrili trend za sebe te su proizvođačima igara i video platformi omogućili eksploziju cijena na berzama.

Samo u Kini pet programera igara, uključujući i kompaniju Ourpalm, zabilježilo je rast kursa od deset posto. Ovo je maksimalni dozvoljeni dnevni plus.

U Hong Kongu je internet kompanija Tencent porasla dva posto, dvostruko jače od tržišta. Dionice video platforme Bilibili, koja se nalazi u Sjedinjenim Državama, porasle su za gotovo sedam posto. Operator tražilice Baidu i amazonski suparnik Alibaba takođe su profitirali.

– Moje vrijeme na ekranu juče je premašilo deset sati”, rekao je čovjek iz Šangaja na jednoj društvenoj mreži i dodao: “Što mi sve predlažete da radim osim da gledam u svoj telefon?”

Obavezna pauza koju su mnogi Kinezi uveli da bi suzbili širenje plućne bolesti uzrokovala je porast broja preuzimanja video aplikacija.

“Vjerujemo da su kineske internet i logističke kompanije donekle zaštićene od učinaka epidemije virusa”, napisali su analitičari iz Bernstein Research. To takođe doprinosi činjenici da virus corone pojačava trend kupovina i usluga putem Interneta. Sve više kompanija to sada uzima u obzir: čak i kompanije koje tradicionalno radije prezentuju svoje proizvode u velikim salonima, poput automobilskih proizvođača Tesla i Daimler, u posljednje vrijeme svoje modele sve više oglašavaju na internetu.

(Indikator.ba)

Check Also

Bezos donira deset milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

edan od najbogatijih ljudi na svijetu, osnivač Amazona Džef Bezos, saopštio je da će donirati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *