Luca de Meo novi izvršni direktor Renaulta

Dodajte komentar

Renault je imenovao Lucu de Mea, donedavnog šefa marke Seat iz Volkswagen Groupe, za predsjednika uprave dok francuski proizvođač automobila nastoji izaći iz ere kompromitovanog Carlosa Ghosna.

Tačan opis njegove funkcije je izvršni direktor Renaulta i predsjednik Renaulta, prenosi Tportal.hr.

De Meo je mjesecima važio kao zamjena svrgnutog generalnog direktora Thierryja Bollorea, ali njegovo imenovanje je kasnilo jer je sa VW grupacijom imao klauzulu o zabrani takmičenja, odnosno prelaska u konkurentsku firmu. De Meo će preuzeti upravljanje u Renaultu u kritičnom trenutku zbog pada dobiti i smanjene prodaje te ozbiljnim pitanjima o budućnosti 20-godišnjeg saveza s Nissanom.

De Meo će preuzeti ovu funkciju 1. jula, navedeno je u izjavi Renaulta.

De Meo zamjenjuje Clotilde Delbos, koja je preuzela funkciju privremenog predsjednika Renaulta nakon što je Bollore odstupio u oktobru. Delbos će ostati privremena izvršna direktorica dok Luca de Meo ne preuzme dužnost, rečeno je iz Renaulta. Odbor bi želio da nakon toga Delbos postane zamjenica izvršnog direktora, navodi se u izjavi.
De Meu će biti zabranjeno objavljivanje podataka o konkurenciji pet mjeseci i to vrijeme mora da provede kod kuće prije nego što 1. jula zvanično nastupi u Renaultu. Njegov posao na mjestu izvršnog direktora će morati da bude odobren na Renaultovoj glavnoj skupštini dioničara u aprilu.

De Meo je bio CEO marke Seat u VW Group pet godina dok tu poziciju nije napustio ovog mjeseca. Vodio je Seat do rekordne prodaje, uključujući 517.600 automobila u 2018., što je rast od 11 posto u odnosu na 2017., te je brendu dao sportskiji imidž, stvorivši zasebnu marku Cupra namijenjenu mlađim kupcima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *