Reorganizacija u HT-u, odlazi dio zaposlenih

Dodajte komentar

Hrvatski telekom će tokom februara sprovesti reorganizaciju koja bi mogla zahvatiti do 600 zaposlenih, odnosno približno desetinu ukupnog broja, a najvećim će djelom uključivati konsolidaciju ICT poslovanja grupe što se djelom radi unutar HT-a, a djelom u Combisu, doznaje Poslovni dnevnik.

Štaviše, spomenuta je reorganizacija, tvrde izvori, kulminacija recentnih kadrovskih promjena u top menadžmentu Combisa. Podsjetimo, prvo je krajem prošle godine ostavku dao tadašnji predsjednik uprave Combisa Hrvoje Išek, a zatim je otkaz dao i njegov nasljednik i glavni direktor Combisa za operacije Mladen Gregović.

Izdašne otpremnine

U HT-u su potvrdili da idu u reorganizaciju, ali izuzev činjenice da u broju zaposlenih neće biti toliko opširna koliko tvrdi izvor Poslovnog dnevnika, suzdržali su se od detalja. Posebno u slučaju Combisa. “Kako bismo bili jednostavniji, brži i digitalni prema korisniku, potrebna je i organizaciona kultura koja podržava drukčiji, brz i fleksibilan način rada, uz korištenje naprednih digitalnih alata na svim nivoima. Neke aktivnosti ćemo dodatno razvijati, dok neke druge, koje se brže i pouzdanije mogu provoditi putem digitalnih platformi, više nećemo raditi”, odgovorili su iz HT-a.

Naglašavaju da im je okosnica ove transformacije aplikacija Moj Telekom, jer su zahvaljujući automatizaciji procesa smanjili broj tehničkih intervencija što dovodi do manje potrebe za određenim poslovima, a usto su kreirali velik broj potpuno novih poslova poput analitičara podataka i machine learning eksperata. “Dio transformacije, usred promjene načina poslovanja, je i smanjenje broja radnika.

Broj zaposlenika koji će ove godine napustiti kompaniju je daleko niži od onoga što ste naveli te je otprilike na nivou broja zaposlenih koji su otišli iz kompanije prošlih godina. U 2019. je bilo riječ o odlasku 130 radnika usred programa zbrinjavanja”, kažu u HT-u.

Po tom pitanju u HT-u ističu da će zaposleni dobiti uz otpremninu zajamčenu Kolektivnim ugovorom, i dodatne, stimulativne otpremnine, ovisno o godinama radnog staža u kompaniji.

Takođe, za određene kategorije navode da su osigurali i isplatu posebnog dodatka u iznosu od 6 plata. “U sklopu ovog transformacijskog projekta nisu planirana niti tako drastična smanjenja nivoa odlučivanja, kao što ste naveli u svom upitu”, kažu u HT-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *