Paklica cigareta skuplja za 10 centi

Dodajte komentar

Više desetina vrsta cigareta poskupile su od 1. februara deset centi po paklici.

Rast maloprodajnih cigareta u skladu je sa izmijenjenim akciznim kalendarom kojim se povećava specifična, a smanjuje proporcionalna akciza, pišu Vijesti.

Kompanije Nergelia i DMD u januaru su objavile u Službenom listu nove cijene cigareta robnih maraka čiji su zastupnici i koje se primjenjuju od 31. januara i 1. februara.

Kompanija DMD, uvoznik cigareta proizvođača British American Tobacco, objavila je da će maloprodajne cijene Dunhill cigareta od 1. februara biti 3,5 eura, dok su cigarete Lucky strike poskupjele na 2,3 eura, odnosno 2,6 eura.

Cigarete Pall mall od prije tri dana koštaju od 2,1 do 2,5 eura, a Ronhill 2,3 eura. Poskupjele su i cigarete proizvođača TDR, Eva Slims Yellow na 2,1 eura.

Od 31. januara skuplje su i cigarete proizvođača Philip Moris. Kompanija Nergelia objavila je nove cijene deset vrsta LM cigareta, koje su skuplje deset centi. Poskupio je i Marlboro, čije su cijene sada između 3,1 i 3,3 eura, zavisno od vrste.

Skuplje su i dvije vrste Parliament cigareta, koje sada u maloprodaji koštaju 3,8 eura, kao i tri vrste Muratti Ambassador koje koštaju 2,9 eura.

U maloprodajama je Vijestima rečeno da se najjeftinije cigarete, LD club i Ibiza slims, mogu kupiti za dva eura. Od početka godine, kako je najavljeno, i dio ostalih cigareta skuplji je deset centi.

Tokom 2017. i 2018. godini akcize na cigarete su rasle tri puta, što je zbirno uticalo za rast cijena paklice za oko 1,2 eura. To je izazvalo veliki rast „crnog tržišta“, dok je legalna prodaje prepolovljena.

Vlada je naknadno uvidjela grešku i poništila većinu tog povećanja. Zbog toga se odlučila da u narednom periodu povećanja akciza budu u manjem procentu, jer očekuju da zbog rasta cijena od deset centi po paklici svake godine, potrošači neće preći na crno tržište cigareta.

I u većini susjednih država cijene cigareta su povećane. U Srbiji su paklice cigareta poskupjele deset dinara, što je 8,5 centi. U Bosni i Hercegovini nove cijene cigareta važe od 1. januara, a prosječno su uvećane za 20 pfeninga ili 10,2 centa.

Sve zemlje regiona moraju da akcize postepeno uskuđuju sa normama Evropske unije, gdje je minimalna visina akcize 90 eura na hiljadu cigareta, što je 1,8 eura po paklici. Sadašnji prosječan iznos akcize je oko 1,2 eura po paklici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *