Credit Suisse špijunirala Greenpeace

Dodajte komentar

Švajcarska banka Credit Suisse našla se svojevremeno u središtu skandala zbog špijunaže poslovnih čelnika, a švajcarski Sonntags Zeitung piše da je tajno prikupljala informacije i o ekološkoj organizaciji Greenpeace.

Poslovni direktor Credit Suissea Pierre-Oliver Bouee smijenjen je u decembru prošle godine zbog špijunaže bivših članova izvršnog odbora Iqbala Khana i Petera Goerkea. Švajcarski regulator tržišta FINMA još istražuje taj slučaj.

Banka je saopštila da izvršni direktor Tidjane Thiam nije znao za špijunažu i da je poslovni direktor donio odluku o špijunaži na svoju ruku.

Bouee je takođe naredio šefu osiguranja da se infiltrira u Greenpeace nakon što je ta organizacija omela skupštinu dioničara banke 2017. godine, piše Sonntags Zeitung u članku objavljenom juče.

Greenpeace je upao na skupštinu 2017. godine kako bi protestovao protiv poslova banke vezanih za gasovod Dakota Access Pipeline u Sjevernoj Americi.

Credit Suisse je zahvaljujući infiltraciji šefa osiguranja dobio pristup elektronskoj pošti Greenpeacea, a time i informacijama o demonstracijama koje protiv nje planira, navodi list.

Greenpeace kritikuje Suisse zbog ulaganja u fosilna goriva, podsjeća Reuters, dodajući i da je banka u međuvremenu obećala da će obustaviti finansiranje novih elektrana na ugalj i smanjiti emisije štetnih gasova iz brodova koje finansira.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *