Šta je izazov februarske štednje Evo zašto je pravo vrijeme za čuvanje novca

Dodajte komentar

Ukoliko ste zainteresovani za štednju novca, pravo je vrijeme da se tome u potpunosti posvetite i isprobate izazov štedljivog februara.

Ovaj mjesečni izazov aktuelan je već nekoliko godina, a o njemu najviše pišu blogeri i influenseri putem društvenih medija.

Šta je ustvari izazov štedljivog februara? Kako piše US News, ideja je da je ovo najkraći mjesec, svi su se odmorili od prazničnih kupovina, pa zašto onda ne iskoristiti februar da biste napravili nešto tako važno – vratili svoje finansije na pravi put?

Ako zaista razmišljate o isprobavanju izazova štedljivog februara, evo nekoliko ideja:

– Pratite svoje troškove

– Smanjite troškove energije

– Pređite na novčanu dijetu

– Revizirajte račune

– Uložite više novca u štednju.

Pratite svoju potrošnju

Ovo je poprilično bolna finansijska vježba, ali će vam se sigurno isplatiti na duge staze, piše US News.

“Tokom februara pažljivo pratite koliko novca trošite, i keša i sa kartice. Mnogi ljudi ostanu šokirani kada shvate gdje njihov novac odlazi. Kao što vas brojanje kalorija često natjera da razmislite dva puta o onome što jedete, kada vidite kako se troši vaš teško zarađeni novac, razmislićete dva puta prije nego što ga potrošite”, kaže Kajl Vipl iz firme za finansijsko planiranje.

Dok pratite svoju potrošnju, mogli biste se posebno iznenaditi kada vidite koliko novca trošite na namirnice i ishranu van.

Smanjite potrošnju energije

Daun-Meri Josef, osnivač firme za očuvanje nekretnina u Mičigenu, ističe da odobrava štedljivi februar.

“Iako mnogi pojedinci možda nisu oduševljeni konceptom ovbog izazova, to je odlična stvar i zapravo bi vam mogla pomoći u smanjenju troškova”, kaže Josef.

Ona posebno ističe ideju potrošnje električne energije i gasa.

– Smanjite svijetla u kući. Uložite napore da gasite svijetla koja vam ne trebaju. Ovo je i odlična prilika da starije sijalice zamijenite štednim LED sijalicama.

– Ugasite termostat. Američko Ministarstvo energetike procjenjuje uštedu od oko jedan odsto na računu za energiju kada spustite termostat samo za jedan stepen, pod pretpostavkom da ga držite sniženim osam sati. Držite termostat nižim za, recimo, pet stepeni, i možete vidjeti kako bi to moglo pomoći vašem računu.

“Nošenje džempera u kući ili pokrivanje može zaista smanjiti vaše troškove. Nakon vašeg decembarskog prazničnog računa, bićete zaista srećni da vidite manji račun u februaru”, ističe Josef.

Upustite se u novčanu dijetu

Mnogo manje novca mogli biste trošiti na hranu tako što nećete kupovati ništa drugo osim onoga što vam je zaista potrebno.

“Izazovite sebe da jedete nove stvari koje su jeftinije i mogu se napraviti kod kuće”, predlaže finansijska savjetnica Vendi Teril.

Riješite se impulsivne kupovine. To znači da nećete potrošiti ni jedan dolar više o onoga što treba ako sebi ne ostavite 24 sata da razmislite o tome. Tako ćete stati u kraj nerazumnoj potrošnji.

Naravno, novčana dijeta ne znači da nećete trošiti ništa. Međutim, ukoliko umjesto odlaska u bioskop odaberete neki film kod kuće, već ste na putu uštede. Ukoliko ne treba da kupujete novu odjeću u februaru, nemojte.

Revizija računa

Pratili ste vašu potrošnju i preduzimate dodatne korake ka štednji. Sada biste možda želeli da proučite na šta zapravo još uvjek trošite novac, piše US News, prenosi Blic.

“Imate li kablovsku, ali gledate samo tri kanala? Promijenite svoj paket. Pregledajte svoju kreditnu karticu i bankovne izvode kako biste vidjeli šta se dešava sa automatskim plaćanjem. Ponekad se prijavimo za neki program, ne uspijevamo ga koristiti ili zaboravimo da otkažemo uvodnu promociju. To je novac koji izlazi kroz vrata za koja čak ni ne znate”, kaže Teril.

Možda samo za ovaj mjesec udvostručite ono što stavljate na svoje štedne račune. Ili ako je to previše, dodajte nešto novca, a da pri tome vodite računa o svim preporučenim mjerama štednje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *