Počela primjena novih pravila Šengena

Dodajte komentar

To znači da je omogućena ranija aplikacija i olakšano dobijanje viza za više ulazaka, a takse su povećana na 80 eura.

U Evropskoj komisiji navode da će nova pravila koja su stupila na snagu u sistemu Šengena olakšati putovanja i poslovanja milionima legalnih putnika i istovremeno doprinijeti smanjenju rizika od nelegalne migracije, odnosno povećati bezbijednost EU, prenosi Tanjug.

“Podnosioci zahtjeva će sada moći da traže vize do šest mjeseci unaprijed, a oni koji često putuju će lakše dobijati vize na duži vremenski pariod za više ulazaka”, navode u Komisiji.

Umjesto dosadašnjih 60 eura, taksa za izdavanje viza biće podignuta na 80.

U Briselu objašanjavaju da će se podizanjem takse, prvi put od 2006. godine, obezbijediti dovoljno novca za procesuiranja zahtjeva i otkrivanje bezbijednosnih rizika i nelagalne migracije.

U Komisiji najavljuju da će EU sada moći da prilagođava pravila za izdavanje viza i u odnosu na to da li treća zemlja na zadovoljavajući način sarađuje sa EU u pogledu readmisije građana koji nelegalno borave na teritoriji EU.

Nova pravila za izdavanje vize odnose se na vize za kraće boravke u prostoru Šengena, koji pokriva 22 zemlje članice EU i četiri zemlje van Unije.

Sada su građanima 105 zemalja i entiteta širom svijeta potrebne vize za ulazak i kraći boravak u prostoru Šengena.

Izvor: Pcnen.co

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *