Koliko su ljudi spremni da plate auto na struju

Dodajte komentar

Broj potrošača koji žele električnih vozila ubrzano raste na planetarnom nivou, dok je njihovo interesovanje za autonomna vozila ostalo praktično nepromijenjeno, navodi se u globalnom istraživanju koje je sprovela kompanija za konsalting i reviziju Deloitte.

Potražnja za automobilima sa motorima na unutrašnje sagorijevanje će dodatno opadati kako cijene goriva budu rasle, iako potrošači kao glavne razloge za preferiranje električnih vozila jesu manje emisije gasova staklene bašte i niži operativni troškovi.

Deloitte ipak navodi da građani nisu spremni da plate premiju na svoju preferenciju, te da je desetak procenata spremno da doplati oko 2.500 eura za tehnološki napredniji auto, a da u prosjeku između trećine i polovine njih ne bi platilo veću cijenu za kupovinu električnog vozila.

Drugi problemi koje Deloitte prepoznaje kod potrošača jesu domet vozila na električni pogon i trenutna dužina punjenja njihovih baterija.

U analizi se navodi da automobilske kompanije nastavljaju da troše milijarde dolara na razvoj novih proizvoda, ali da je spremnost kupaca da potroše novac na nove tehnologije upitna.

Kao glavni razlog za lošiju percepciju “bespilotnih automobila” navode se medijski izvještaji o nesrećama koje su izazvali autonomna vozila, zbog koga je nadpolovična većina potrošača iz Indije i Sjedinjenih Američkih Država izrazila bojazan za šire uvođenje te tehnologije.

U istraživanju se navodi i da građani sve češće koriste aplikacije za dijeljenje vožnji, a kao glavne razloge za usvajanje ovog servisa korisnici navode manje troškove posjedovanja ili vožnje sopstvenog automobila i umanjenje brige o parkiranju ili o vožnji u pijanom stanju.

U istraživanju je učestvovalo više od 35.000 građana iz 20 država, uključujući najveće i najrazvijenije zemlje svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *