Huavei pretekao Apple po broju prodatih mobilnih telefona

Dodajte komentar

Huavei (Huawei) modeli pametnih telefona su postali drugi najprodavaniji brend u 2019. godini nakon što su sa 240 miliona prodatih uređaja prestigli Epl (Apple).

Citirajući više izvješaja konsultantskih kuća, portal The Verge navodi da je najpoznatiji američki proizvođač elektronike prošle godine prodao 200 miliona.

Južnokorejski Samsung se i dalje nalazi na prvom mjestu najprodavanijih mobilnih telefona sa 300 miliona prodatih uređaja, a četvrtu i petu poziciju zauzimaju još dvije kineske firme, Sjaomi (Xiaomi) i Oppo.

Huaveijev napredak na listi predstavlja iznenađenje zbog pritiska zvaničnog Vašingtona na ovog proizvođača, koji je spriječio korišćenje Gugl i drugih softverskih rešenja porijeklom iz SAD na njihove uređaje.

Procjenjuje se da je oko 60% Huavei telefona prodato u Kini, a da je na svetsko tržište otpremljeno 17% više telefona u odnosu na 2018. godinu.

Istraživači navode i da bi Huavei bez trenutnog trgovinskog rata vjerovatno bio znatno bliži južnokorejskom takmacu, ali i da je industrija pametnih telefona u cjelini prodala manje uređaja nego lane. Navodi se i da je 2019. godina bila prva zabilježena u kojoj se potražnja za pametnim telefonima na globalnom nivou smanjila dvije godine zaredom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *