HSBC želi da napusti tursko bankarsko tržište

HSBC banka razmatra prodaju svojih bankarskih poslova u Turskoj usljed zabrinutosti zbog nestabilne valute i ekonomskih izgleda zemlje, rekli su izvori upoznati sa tom problematikom.

Kao dio širih mera za smanjenje troškova, banka takođe pokušava da proda ili smanji svoje poslovanje na nekim drugim tržištima, kažu izvori. Oni uključuju zemlje u kojima banka ima malih poslova koje se bore za nadmetanje sa lokalnim bankama, uključujući Jermeniju, Grčku i Oman.

HSBC će pokušati da proda svoje bankarske poslove u Turskoj ako pronađe lokalnog kupca, kazali su izvori i dodali da još nije donesena konačna odluka.

HSBC je već smanjila prisustvo sa oko 315 filijala i oko 6.000 zaposlenih u 2013. godini na oko 80 filijala i 2.000 zaposlenih od septembra prošle godine, pokazuju podaci Turskog udruženja banaka.

Turska je posljednjih godina problematična zemlja za HSBC jer su volatilnost lire i ekonomski problemi pogodili njen povratak, pri čemu je banka u svom godišnjem izvještaju za 2018. godinu povećala očekivane gubitke.

Valutna kriza smanjuje vrijednost lire za gotovo 30%, dovela je do kratke, ali oštre recesije, i natjerala Ankaru da obuzda finansijski sektor nizom novih pravila koja imaju za cilj stabilizaciju valute i pokretanje ekonomskog rasta.

Banka je prethodno pokušala da proda svoje poslovanje u Turskoj 2015. godine, prenosi Rojters, a među zainteresovanim stranama je bila holandska ING banka.

Prodaja nije realizovana, a banka je umjesto toga pokušala da zatvori filijale i smanji broj radnih mjesta zbog kojih je u 2014. i 2015. godini zabilježila gubitak od 456 miliona lira (77,02 miliona dolara).

Uprkos poboljšanim performansama i ostvarivanju dobiti u devet mjeseci 2019. godine, rizici nestabilnosti valuta i ekonomska situacija znače da HSBC i dalje želi da napusti Tursku.

Očekuje se da će rukovodstvo banke objaviti svoje mjere smanjenja troškova kada banka 18. februara prijavi godišnje rezultate i novu strategiju.

Check Also

Italija izdaje kovanice od dva eura u znak zahvalnosti medicinskim radnicima

Italija će ove godine izdati kovanicu od dva eura posvećenu lekarima, medicinskim sestrama i zdravstvenom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *