Cijene nafte pale četvrte sedmicu zaredom, za više od 4 posto

Dodajte komentar

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, četvrte zaredom, i to za više od 4 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 4,2 posto, na 58,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,8 posto, na 51,56 dolara.

Oštar pad cijena posljedica je širenja koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta.

Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineske ekonomije u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto. Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalne ekonomije u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

Očekuje se smanjenje potražnje

Analitičari procjenjuju da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti kinesku potražnju za naftom u prvom ovogodišnjem tromjesečju za više od 250.000 barela dnevno i zakočiti cijene nafte, već pritisnute obilnom ponudom.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *