Apple mora da promijeni punjače ako hoće da prodaje telefone u Evropi

Apple će morati da napravi drastične promjene u budućnosti ukoliko želi da i dalje prodaje svoje telefone u Evropi. Naime, Evropska unija pozvala je na donošenje odluke kojom će punjači za sve telefone na tržištu morati da budu isti što će u najvećoj mjeri pogoditi Apple koji ima svoj Lightning kabl.

Apple je ovu odluku javno i kritikovao uz obrazloženje da će to dovesti do nepotrebnog povećanja električnog otpada ali je Evropska unija iz istog razloga zatražila da svi punjači za sve telefone od sada biti isti kako kupci ne bi kupovali novi punjač za svaki naredni model. Odluka bi trebalo da bude finalna i da počne da se primjenjuje od jula.

Apple insistira na tome da je njihov punjač dio inovacija koje kompanija ima kao i da bi ova promjena donijela probleme za milione korisnika Apple proizvod au Evropi i širom svijeta.

Evropska unija navodi da stari punjači koje korisnici moraju da mijenjaju kako mijenjaju uređaje predstavljaju oko 16,6 kilograma otpada po osobi.

Apple svoje punjače prodaje po prosječnoj cijeni od 25 dolara.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.