Zadužujemo se 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke

Dodajte komentar

Vlada je definisala okvirne uslove za dobijanje garancije od 80 miliona od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), koja je dio Svjetske banke (SB). Garancija od 80 miliona, zasnovana na javnoj politici, omogućiće Vladi da se kod poslovnih banaka zaduži u iznosu od 250 miliona eura, sa rokom dospijeća od najmanje 10 godina. Vlada je juče usvojila informaciju o rezultatima pregovora sa IBRD u vezi druge garancije zasnovane na javnoj politici. Prva garancija i zaduženje od 250 miliona realizovana je u 2018. godini.

– Okvirnimuslovimaje definisana provizija za obradu garancije u jednokratnom iznosu od 0,25 odsto nominalne vrijednosti garancije. Zatim, provizija za angažovani, a neiskorišćeni iznos garancije od 0,25 odsto godišnje i provizija za garanciju koja se plaćau jednokratnom iznosu ili periodično, na unaprijed definisane datume plaćanja, a obračunava se za cijeli period važenja garancije. Visina provizije zavisi od prosJečne dužine trajanja garancije, pa za aranžmane čija je dužina trajanja 10 do 12 godina iznosi 0,7 odsto, dok za aranžmane koji traju između 12 i 15 godina iznosi 0,8 odsto. Visina ove naknade konačno će biti poznata nakon utvrđivanja trajanja aranžmana. Ostali i konačni uslovi kreditnog aranžmana bili bi definisani u narednoj fazi, koja podrazumijeva proces pregovora sa poslovnim bankama o uslovima zaduživanja, piše u juče usvojenoj informaciji Vlade na sjednici kojom je predsjedavao premijer Duško Marković.

Kada je u pitanju zaduživanje na tržištu, po osnovu garancije, postupak se sprovod i na način što će se komercijalnim bankama uputiti zahtjev za dostavljanje ponuda i na osnovu ocjene dostavljenih ponuda će se donijeti konačna odluka o visini zaduženja, vrsti i visini kamatne stope, roku u i uslovima otplate.

– Zaduživanje na tržištu je druga faza, a odobrenje garancije od strane Svjetske banke je uslov za otpočinjanje ove faze, piše u dokumentu.

Kao i u 2018. godini, odobrenje garancije je uslovljeno realizacijom snažnih reformskih procesa i stabilnom političkom situacijom. Vlada je da bi dobila garanciju od Svjetske banke i zadužila se 250 miliona uvela elektronsku fiskalizaciju za gotovinske i negotovinske transakcije, kroz Zakon o fiskalizaciji i prometu proizvoda i usluga, zatim pokrenula vremenski ograničen plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru, usvojila odluku o otpremnini u slučaju sporazumnog raskida ugovora. Zbog dobijanja garancije Vlada je produžila maksimalno trajanje ugovora na određeno vrijeme sa 24 na 36 mjeseci, učinila efikasnijim postupak otpuštanja i uklonila obavezu isplate otpremnine za radni angažman koji je kraći od 18 mjeseci, kroz novi zakon o radu.

– Da bi ojačala stabilnost svog finansijskog sektora, Crna Gora je putem svoje Centralne banke ažurirala vremenski ograničene supervizorske akcione planove (SAP) kako bi obezbijedila puno poštovanje minimalnih regulatornih zahtjeva i preduzela radnje na rješavanju, restruktruiranju ili likvidaciji banaka koje materijalno ne poštuju regulatorne zahtjeve i odredbe SAP-a, za što su dokaz odluke o otvaranju stečajnog postupka u IBM i Atlas banci, piše u informaciji.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *