Huawei neće biti zabranjen u Evropi

Dodajte komentar

Evropska unija je juče, slijedeći primjer Britanije, dozvolila svojim članicama da odluče koju ulogu će kineska kompanija Huavej igrati u telekomunikacionim mrežama 5G i oduprla se pritisku iz Vašingtona za potpunom zabranom.

Članice EU mogu da ograniče ili isključe visoko rizične prodavce 5G, poput Huaveja, iz ključnih djelova svojih mreža, prema novim smjernicama, koje imaju za cilj uklanjanje rizika sajber bezbjednosti za 28 članica na nacionalnom i na nivou bloka, piše Rojters.

Britanija je u utorak dala Huaveju ograničenu ulogu u svojoj mobilnoj mreži 5G, podrivajući pokušaj SAD da tog kineskog giganta iskljući iz sljedeće generacije zapadnih komunikacija.

Huavej je najveći svjetski proizvođač telekomunikacione opreme, i takmac je švedskom Eriksonu i finskoj Nokji.

SAD žele da svijet zabrani učešće Huaveja u mrežama 5G iz straha da Kina može iskoristiti njegovu opremu za špijuniranje, što je ta kompanija kategorično odbacila.
EU smatra mrežu 5G kjučnom za jačanje ekonomskog rasta i nadmetanje sa SAD i Kinom a njene preporuke, koje su članice EU prihvatile, su da države pojedinačno procijene rizik i odluče da li će isključiti snabdjevače iz svoje ključne infrastrukture.

Pristup EU, kako navodi Rojters, znači da su strani snabdjevači dobrodošli u Evropu ukoliko se pridržavaju pravila, rekao je komesar EU za industriju Tieri Breton.

Huavej je pozdravio smjernice, opisujući ih kao nepristrasne i zasnovane na činjenicama.
Borba oko Huaveja se upoređuje sa neprijateljstvom sa Sovjetskim Savezom iz vremena Hladnog rata. Sjedinjene Države brinu da je dominacija 5G kamen-temeljac za kinesku tehnološku nadmoć koja bi mogla definisati geopolitiku 21. vijeka.

EU se, međutim, nada da će kolektivni pristup zasnovan na provjeri rizika donekle ublažiti američki pritisak.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *