Facebook prošle godine zabilježio osjetan pad dobiti

Dodajte komentar

Facebook je izvijestio da mu je dobit u 2019. godini pala, prvi puta u najmanje pet godina, zbog skandala s kršenjem privatnosti korisnika i manjkave kontrole problematičnih sadržaja.

Kompanija je 2019. zaključila s neto dobiti od 18,4 milijardi dolara, 16 posto manjom nego u godini ranije, prenosi BBC. Ukupni su prihodi poskočili za četvrtinu, na 70 milijardi dolara, poduprti kontinuirano snažnim rastom prihoda od oglašavanja, za 27 posto.

Još je veći skok iskazala stavka troškova, za 51 posto, na 46,7 milijardi dolara.

Očekuju nove troškove u predstojećem razdoblju i slabiji rast, dijelom i zbog novih propisa o zaštiti privatnosti.

“Iako već osjećamo posljedice tih nepovoljnih trendova, teško je razdoblje tek pred nama”, naglasio je financijski direktor Dave Wehner.

Facebook je 2018. iznenadio ulagače upozorenjem da će mu se dobit smanjiti zbog nastojanja da pojača zaštitu privatnosti korisnika i kontrolu sadržaja.

Tehnološki div našao se na udaru kritika zbog neprimjerenog odnosa prema dezinformacijama tokom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. i nedopuštenog dijeljenja korisničkih podataka s britanskom kompanijom Cambridge Analytica.

Facebook je u srijedu izvijestio i da su u pdecembru rosincu njegove platforme u prosjeku bilježile 2,26 milijardi aktivnih korisnika dnevno, 11 posto više nego u godini ranije. Samo Facebook imao je u prosjeku 1,7 milijardi aktivnih korisnika dnevno, devet posto više nego u godini ranije.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *