Auto-put pod lupom

Dodajte komentar

Završavanje započetih projekata iz kapitalnog budžeta će biti predmet pažnje državne revizije u narednom periodu, jer smo primijetili da se započinju novi projekti, a prethodni nijesu završeni, kazao je predsjednik senata DRi dr Milan Dabović na presu povodom izvještaja Svjetske banke o ocjeni učinka Javna potrošnja i fiskalna odgovornost.

On je kazao da izvještaj DRi o reviziji završnog računa budžeta za prošlu godinu korespondira sa izvještajem Svjetske banke, koja je ocijenila daje upravljanje javnim finansijama slabo u svim fazama ciklusa, kao i daje loše upravljanje državnom imovinom. Dabović kaže da se ocjene o investicijama DRi i SB razlikuju, jer prate druge vrste indikatora. Najavio je da će DRi razmotriti integralnu reviziju puta Bar Boljare kada bude završen i dodao da i sada posebnu pažnju posvećuju ovom projektu.

-Sada pratimo strukturu finansiranja, poštovanje odredaba ugovora, ispunjavanje obaveza obje strane i efekat kursnih razlika, pojasnio je Dabović i podsjetio da autoput generiše javni dug koji je prešao 70 odsto BDR

-U pitanju je rast produktivnog javnog duga koji treba da obezbijedi direktne i indirektne prihode državi.Ostaje pitanje da li će to biti dovoljno da se generiše ekonomski rast u mjeri da se sanira dugi otplati kredit za autoput, kazao je Dabović i dodao da nije bilo procjena koje su pokazali pozitivan ishod, Vlada ne bi ušla u tu investiciju.

Podsjetio je da je DRi odavno ukazivala da nema evidencije državne imovine i ocijenio da to zahtijeva sveobuhvatnu akciju.

-U Vladi se radi na unapređenju softvera koji bi trebalo da obuhvati evidenciju imovine. Kada se upotpuni biće dobra bazična pretpostavka za kvalitetniju evidenciju zasnovanu na obračunskom sistemu koji treba da startuje od 2022. Ako ne popišemo imovinu nećemo moći primijeniti zakon o obračunskom sistemu, objasnio je Dabović. Komentarišući konstataciju Svjetske banke da ima odstupanja od strategija Dabović je kazao da se zacrtanog treba držati, ali da to nije lako u dužem periodu.

-Fiskalnu usklađeniost je teško održati u zacrtanom nivou jer je ekonomija živ process koji zahtijeva i zaduživanje koji može remetiti koncept fiskalnih parametara. To smo kritikovali, ali moramo razdvojiti produktivni od neproduktivnog javnog duga. Presijecanjem bilansa za prethodne dvije godine jasno je da ne postoji deficit tekuće potrošnje vezan za lična primanja i tekuće izdatke, nego je koncipiran na zaduživanju za investicioni cuklus. To sa aspekta gotovinskog principa budžeta ne možemo pravdati, ali možemo reći da je to pozitivno u procesu zaduživanja, objasnio je Dabović.

(Pobjeda)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *